Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsManagers met smartphone-verslaving verpesten medewerkersbetrokkenheid

Nieuws

Managers met smartphone-verslaving verpesten medewerkersbetrokkenheid

Ken je dat? Je manager heeft meer oog voor zijn smartphone dan voor zijn mensen. In Australie bedachten ze er een woord voor: phubbing.

Managers die zich te veel laten leiden door hun smartphone, verpesten daarmee de medewerkersbetrokkenheid. Dat blijkt uit onderzoek aan de Amerikaanse Baylor University. Het komt zo vaak voor dat mensen meer aandacht hebben voor hun smartphone dan voor de mensen om hen heen, dat er in Australië een woord voor is bedacht: phubbing, een samentrekking van phone en snubbing.

Phubbing

En hoewel phubbing nooit erg beleefd is, is het ronduit schadelijk wanneer een leidinggevende zich er schuldig aan maakt, schrijven James A. Roberts en Meredith David in hun rapport Put down your phone and listen to me: How boss phubbing undermines the psychological conditions necessary for employee engagement. Werknemers verliezen hun vertrouwen in hun leidinggevende, waardoor uiteindelijk ook hun betrokkenheid bij hun werk en de organisatie vermindert.

Cultuur gebaseerd op respect

“Werknemers die worden blootgesteld aan phubbing door hun baas en hem daardoor minder vertrouwen, hebben minder vaak het idee dat hun werk er toe doet en dat zij persoonlijk kunnen groeien door hun werk. Werknemers die weinig vertrouwen hebben in hun leidinggevende, hebben ook minder vertrouwen in hun eigen vermogen om hun taken goed uit te voeren”, zegt Roberts. “Phubbing is schadelijk gedrag. Het ondermijnt een bedrijfscultuur die gebaseerd is op respect.”

Richtlijnen tegen phubbing

Roberts en David hebben een aantal richtlijnen opgesteld om phubbing op de werkvloer te verminderen:

 • Creëer een cultuur waarin leidinggevenden zich niet verplicht voelen om als zij in gesprek zijn met hun medewerkers direct te reageren op e-mails en berichten van hun superieuren;
 • Zorg ervoor dat leidinggevenden gemotiveerd zijn om goede relaties op te bouwen met hun medewerkers, bijvoorbeeld door hen jaarlijks te laten beoordelen door hun medewerkers;
 • Zorg dat leidinggevende het belang inzien van persoonlijk contact met medewerkers en maak ze bewust van het schadelijke effect van phubbing;

Maak beleid voor het gebruik van de smartphone en denk daarbij aan de aspecten bereikbaarheid en veiligheid.

Bron: PWNet

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Agile werken voor HR

  Sturing geven aan de wendbare organisatie
  De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en voor je het weet loopt u als organisatie een achterstand op. Om snel op alle veranderingen in te kunnen spelen is het belangrijk om als organisatie wendbaar (agile) te zijn.

  Wat betekent agile werken voor uw medewerkers? En hoe richt u de HR-instrumenten zoals beoordelen, belonen, werving, selectie en talentmanagement hierop in?

  Op 18 september organiseert PW. het congres Agile werken voor HR om professionals handvatten te geven voor de transformatie naar een Agile organisatie.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: