Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondLean werken op het secretariaat: best practice Hanzehogeschool Groningen

Achtergrond

Lean werken op het secretariaat: best practice Hanzehogeschool Groningen

Hoe pas je lean nu echt toe? Vijf verschillende professionals – een directiesecretaresse, een directieassistent, een projectmanager, een project- en managementassistent én een freelance project- en managementondersteuner – vertellen hoe zij lean in hun dagelijkse werk inzetten. Deze best practice gaat over Johanna de Jong, Hanzehogeschool Groningen.

‘Kleine veranderingen maken een groot verschil’

“Wij hebben een lean-training gevolgd omdat we de samenwerking tussen de verschillende teams willen versterken. Daardoor hoeven we niet telkens opnieuw het wiel opnieuw uit te vinden. Ik verwacht dat het ons helpt om de processen te verbeteren en verspillingen te verwijderen. Tijdens de training vond ik het een eyeopener om te zien dat je met kleine veranderingen een groot verschil kunt maken. Je gaat daardoor op een andere manier naar processen kijken. We hebben bijvoorbeeld lijsten die we regelmatig updaten en rondsturen. Na de training dachten we meteen: waarom zetten we die lijsten niet op één centrale plek?”

‘Lean-expert voor focus’

“We hebben nu afgesproken dat we samen met een lean-expert binnen onze organisatie gaan sparren. Ik verwacht dat hij ons helpt om de juiste focus te houden. We willen bijvoorbeeld met OneNote gaan werken. Onze valkuil was dat we meteen bedachten waarvoor we OneNote nog meer konden inzetten. De lean-expert gaf terecht aan dat we niet moesten denken vanuit een tool, maar vanuit het proces. Zo zet hij ons weer op het juiste spoor. Bovendien is het prettig dat hij bij onze organisatie werkt. Hij kent de structuren en de processen. En hij zorgt ervoor dat we lean zo toepassen dat het ook past binnen de rest van de organisatie.”

Meer op Management Support. 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Agile werken voor HR

  Sturing geven aan de wendbare organisatie
  De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en voor je het weet loopt u als organisatie een achterstand op. Om snel op alle veranderingen in te kunnen spelen is het belangrijk om als organisatie wendbaar (agile) te zijn.

  Wat betekent agile werken voor uw medewerkers? En hoe richt u de HR-instrumenten zoals beoordelen, belonen, werving, selectie en talentmanagement hierop in?

  Op 18 september organiseert PW. het congres Agile werken voor HR om professionals handvatten te geven voor de transformatie naar een Agile organisatie.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: