Stelling

Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondKantoren zijn nog niet klaar voor agile werken

Achtergrond

Kantoren zijn nog niet klaar voor agile werken

Zijn we net gewend aan Het Nieuwe Werken, flexibel werken en activiteitsgerelateerd werken, nemen begrippen als agile en scrum steeds meer de werkvloer over. Driekwart van de bedrijven verwacht ‘agile’ de komende jaren de nieuwe norm zal zijn. Dat moet er wel wat gebeuren aan de kantoren, want die zijn daar nog niet geschikt voor.

Dat stelt Ingeborg van Lieshout in een artikel op Bright.nl.

Agile is niet meer terug te draaien uit onze kantooromgeving. In Nederland werken bijvoorbeeld Marktplaats, ING, TomTom, Coolblue, Tele2, KPN en Icemobile er al mee.

Scrummen

Maar wat is het ook al weer precies? Bij agile projectmanagement (ook bekend als ‘scrummen’) kunnen projecten voortdurend worden bijgestuurd. Het Engelse woord ‘agile’ betekent letterlijk behendig, beweeglijk. De grondvesten zijn gelegd in het jaar 2001 in de Amerikaanse staat Utah waar 17 softwareontwikkelaars van verschillende bedrijven bij elkaar kwamen. Zij legden, waaronder ook de Nederlander Arie van Bennekum, hun nieuwe fliosofie vast in 6 regels en 12 principes: het Agile Manifesto.

Was het aanvankelijk bedoeld als model voor IT-teams, nu wordt de methode steeds breder toegepast, schrijft van Lieshout. “Een team dat een project uitvoert met een agile-aanpak volgt niet zomaar de lijnen van de afgesproken opdracht maar gaat er al bij voorbaat van uit dat de omstandigheden tijdens het project veranderen. Zo is een verandering geen teleurstelling en weet het team hier flexibel op in te spelen zonder verlies van tijd of geld.”

Multidisciplinaire teams

Werken gebeurt in multidisciplinaire teams, waarin zowel ontwikkelaars als business bij elkaar komen maar ook opdrachtnemers, de opdrachtgevers, en gebruikers zijn vertegenwoordigd. Zo’n team van autonome individuen doet aan zelforganisatie en face-to-face conversatie, waarin vooral veel informatie gedeeld moet worden. Hoe is jouw voortgang? Wat heb je van de ander nodig? Hoeveel tijd kost dat? Iedere dag dien je je uit te spreken. Een manier waarin ook de introverte specialist zijn zegje moet doen, waarbij de extraverte salesmens echt wat heeft aan luisteren. Kortom, open communicatie die volgens sommigen raakt aan de basiswaarden van het boeddhisme.

Van Lieshout: “Uit de praktijk blijkt inderdaad dat het niet alleen de resultaten ten goed komt, maar werknemers stressvrijer en blijer zijn. Werknemers vragen er inmiddels zelf om. Wie talentvolle mensen zoekt kan met een goed functionerende agile-werkomgeving het verschil maken.”

Een kantoor voor snelle meetings

Een ding gaat nog niet mee in deze nieuwe manier van werken: de kantoorinrichting. Bij agile werken heb je specifieke technologische en communicatiefaciliteiten en plekken voor snelle meetings, schrijft Van Lieshout. “Medewerkers die agile werken willen op vaste plekken dichtbij elkaar zitten, dan weer uit elkaar en de voortgang van het proces delen op schermen en whiteboards. Iedere dag wordt afgetrapt met een Stand up.” Kortom, er is een ‘lenig’ kantoor nodig, dat meeverandert met de organisatie en de teams.

En een kantoor dat in de afgelopen jaren net helemaal is ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken staat ongeveer haaks op de ruimtelijke behoeftes van een agile-team, stelt de schrijfster. Met gevolgen: “een foute werkomgeving leidt tot onnodige vertraging, miskopen en misschien wordt agile wel helemaal als mislukt beschouwd. “

Lees verder op Bright.nl waar een agile-vriendelijk kantoor aan moet voldoen.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Agile werken voor HR

  Sturing geven aan de wendbare organisatie
  De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en voor je het weet loopt u als organisatie een achterstand op. Om snel op alle veranderingen in te kunnen spelen is het belangrijk om als organisatie wendbaar (agile) te zijn.

  Wat betekent agile werken voor uw medewerkers? En hoe richt u de HR-instrumenten zoals beoordelen, belonen, werving, selectie en talentmanagement hierop in?

  Op 18 september organiseert PW. het congres Agile werken voor HR om professionals handvatten te geven voor de transformatie naar een Agile organisatie.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: