Stelling

Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven

View en reageer
Leegkantoor
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

4b7cf95fdd0b7bd5b01f96884bcce057
Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

2c253200259a6fbf240245cb79be0ff4
Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsIBM en thuiswerken: ‘Nieuwe methoden van werken vereisen aanwezigheid op kantoor’

Nieuws

StockSnap_L495ZQH5KK

IBM en thuiswerken: ‘Nieuwe methoden van werken vereisen aanwezigheid op kantoor’

De Amerikaanse technologiegigant IBM is altijd een van de voorlopers geweest van thuiswerken. Nu haalt het bedrijf in de VS haar medewerkers weer terug naar kantoor. Is dit het einde van het beroemde flexibel werkenbeleid van IBM?

Bij de computergigant werd al in de jaren ’80 van de vorige eeuw thuiswerken een mogelijkheid voor het personeel. Veel eerder dan bij de rest van het bedrijfsleven. In 2009 werkte in de VS dan ook 40 procent van de medewerkers vanuit huis. Technologie als e-mail, webcam, video-conferenties en chatkanalen ondersteunden dat.

Mede dankzij dit flexibel werken kon het bedrijf een slordige 78 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte sluiten, wat een geschatte kostenbesparing van 92 miljoen euro opleverde.

Terug naar kantoor

Dat lijkt nu dus te veranderen. In maart kondigde IBM’s nieuwe chief marketing officer Michelle Peluso aan zo’n 2600 medewerkers van de marketingafdeling weer op kantoor te laten werken, verspreid over zeven hoofdkantoren. Volgens Peluso levert dat ‘snelle communicatie, wendbaarheid, creativiteit en échte leerervaringen op.’ Volgens sommigen zou dit betekenen dat thuiswerken over zijn hoogtepunt heen is.

Werk-privébalans

Is dit dus het einde van het thuiswerkbeleid voor IBM-medewerkers, ook in ons land? Nee, benadrukt Heleen Kamerman, woordvoerder van IBM Nederland. “We houden vast aan hetzelfde beleid. We hechten veel waarde aan werk-privébalans van onze medewerkers.”

Agile

Toch werken ook in Nederland meer IBM-medewerkers vaker op kantoor. “We zijn meer gaan werken met nieuwe methoden van werken. We werken bijvoorbeeld meer agile, in teams. IBM zet in op het creëren van moderne werkplekken die dat ondersteunen.”

“Een van de dingen die horen bij agile werken is dat je vaker fysiek bij elkaar zit, legt Kamerman uit. “Het agile werken doen we met interne teams maar ook met klanten. Een van de nieuwe methoden van werken die we bijvoorbeeld hanteren, design thinking, vereist dat je met elkaar in een ruimte bent. Dat werkt echt niet op afstand.”

Het thuiswerkbeleid blijft dus hetzelfde, maar nieuwe methoden van werken vereisen dus dat medewerkers vaker weer naar kantoor moeten.Download PDF


 • L.J. Lekkerkerk (Hans)

  Het komt op mij over als voorbeeld van de pendule: te ver doorgeschoten met thuiswerken en weer op weg naar het andere uiterste, of liever de gulden middenweg.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • OHNW Congres

  ohnw klein

  Balans tussen mens en technologie
  Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.

  Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  KPN sponsored content3

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  ohnw_app

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.