Stelling

Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsHNW vaak nog niet goed begrepen

Nieuws

HNW vaak nog niet goed begrepen

‘Het Nieuwe Werken’ is voorbij als hype, bestaat al lang, is dood en begraven’. Die uitspraken vallen regelmatig. Maar als je het aan organisatieadviseur Roos Wouters vraagt, is het onderwerp nog steeds uiterst relevant. Dat heeft ze betoogd in een recente uitzending van BNR Werkverkenners, en in een artikel in ZIPconomy.

Het Nieuwe Werken is zeker niet dood en begraven, stelt Wouters. Er zijn nog steeds veel misverstanden rond het concept, het wordt nog lang niet altijd op de beste manier gehanteerd. “Als je met Het Nieuwe Werken begint om met minder bureaus toe te kunnen, dan is het in feite niets anders dan Het Nieuwe Bezuinigen”, stelt ze. Niet een kleiner aantal bureaus of vierkante meters kantoorruimte moet centraal staan in het concept. Het gaat om een andere manier van tegen werk aankijken.

Andere manier van aansturen

Meer autonomie, zelf je tijd kunnen indelen, sturen op resultaat in plaats van aanwezigheid, die uitgangspunten zijn veel belangrijker dan de kantooroppervlakte en de tijd en plaats waar je werkt. Veel managers worden daar wat zenuwachtig van, want er hoort een andere manier van aansturen bij, een die veel meer ruimte laat voor eigen verantwoordelijkheid en niet afrekent maar aanmoedigt.

Inspiratie is tijdloos

Dat verhoudt zich nog altijd slecht met de traditionele, hiërarchische, autoritaire manier van aansturen via vrij gedetailleerde opdrachten die de werknemer maar heeft uit te voeren zoals voorgeschreven. Een manier van werken die stamt uit het industriële tijdperk van twee eeuwen geleden, voegt Wouters er fijntjes aan toe. Vroeger was je aan het werk of vrij. Nu ontdekken steeds meer hoogopgeleide kenniswerkers dat ideeën en inspiratie zich niet aan tijd of plaats houden.

Verantwoordelijk en vrij

Bij de toegenomen verantwoordelijkheid van de werker horen ook meer vrijheid in de plaats, de tijd en de manier waarop dat resultaat wordt behaald. Wouters noemt het geen toeval dat tegelijk met de opkomst van HNW het aantal zelfstandigen zonder personeel flink is toegenomen. Zij zijn die vrije manier van werken veel meer gewend dan de traditionele bevelsstructuur. Werken in je eigen tempo en ritme geeft meer ruimte voor andere taken, waaronder zorgen, scholing opvoeden en wellicht vrijwillgerswerk, en het geeft minder kans op burn-outs als je zo je leven meer naar eigen inzicht kunt invullen.

Echte emancipatie

Mensen worden niet zelfstandig vanwege de financiële en fiscale voordelen, aldus Wouters, maar omdat ze behoefte hebben aan meer autonomie en zeggenschap. Iets waar bedrijven volgens haar nog steeds te weinig op inspelen. Zo wordt HNW een nieuwe manier om de werknemer echt te emanciperen, mits hij de vrijheid krijgt die bij de toegenomen resultaatverantwoordelijkheid hoort.


 • Christine.arys

  Personnally I think it is important to prepare and iscuss every diferent way of working at team level with boss and colleaugues together. Four topics on the agenda:
  1) presence versus performance
  2) individual choises versus team objectives
  3) contole versus trust
  4) tele-WORKING versus TELE-working

 • wim kweekel

  Jeetje wat een oude wijn. Lees mijn boek van 4 jaar geleden.

 • paul diks

  Was de toename van het aantal zelfstandigen niet het gevolg van de crisis? En heeft het dus weinig te maken met de opkomst van HNW.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Agile werken voor HR

  Sturing geven aan de wendbare organisatie
  De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en voor je het weet loopt u als organisatie een achterstand op. Om snel op alle veranderingen in te kunnen spelen is het belangrijk om als organisatie wendbaar (agile) te zijn.

  Wat betekent agile werken voor uw medewerkers? En hoe richt u de HR-instrumenten zoals beoordelen, belonen, werving, selectie en talentmanagement hierop in?

  Op 18 september organiseert PW. het congres Agile werken voor HR om professionals handvatten te geven voor de transformatie naar een Agile organisatie.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: