Stelling

Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven

View en reageer
Leegkantoor
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

4b7cf95fdd0b7bd5b01f96884bcce057
Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

2c253200259a6fbf240245cb79be0ff4
Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsFileleed jaagt thuiswerken aan

Nieuws

File-autorijden

Fileleed jaagt thuiswerken aan

U denkt dat het in ons land erg is met de files? Moet u eens naar België gaan. Brussel was al langer berucht, en sinds de verbouwing van de ringweg is Antwerpen erbij gekomen als black spot in de top-vijf van te vermijden binnensteden. Mede hierom wil BNP Paribas Fortis al zijn mensen twee dagen per week vanuit huis laten werken. Dat meldt de Belgische krant De Tijd.

Het plan is geen incident: BNP Paribas Fortis wil dat al zijn 14.000 werknemers in 2020 gemiddeld twee dagen per week thuis of dicht bij huis werken. Momenteel werkt ongeveer een kwart van het personeel op deze manier. De bedoeling van de bank is om telewerken tot norm te verheffen voor twee werkdagen per week. Dat kan met thuiswerken, of met werken in een van de satellietwerkplekken (telewerkplekken) in de regio’s. De thuiswerkers mogen hun werkuren vrij kiezen. Maar ze moeten wel tijdens de drukste kantooruren bereikbaar zijn. Vergaderen kan via Skype.

Werk-privébalans

Dat moet een vermindering van het woon-werkverkeer van tien procent opleveren in 2020. Als het lukt, betekent dat het einde van het fileleed voor ongeveer 17.500 werknemers. En andere Belgische banken hebben soortgelijke plannen, meldt De Tijd. Of ze laten hun mensen al een tot twee dagen per week thuis werken. Driekwart van het personeel maakt er gebruik van. Volgens woordvoerder Wim Pauwels van AXA Bank, waar in 2015 telewerken al structureel werd ingevoerd, was het woon-werkverkeer eerst niet zo belangrijk bij de beslissing om thuis te werken. “Maar we merken dat die nu wel een rol speelt bij de motivering van de thuiswerkers. Velen merkten gaandeweg de positieve impact op de werk-privébalans. Dat haalde twijfelaars over de streep.” Ook de omvangrijke werkzaamheden aan de ring bij Antwerpen zullen hebben bijgedragen.

Aantrekkelijk

Meer thuiswerken wordt ook genoemd als manier om bedrijven aantrekkelijker te maken als werkgever, zeker voor jongere talenten. Zegt Frédérique Bruggeman, managing director van het rekruteringsbedrijf Robert Half Belux. “Als een bedrijf twee dagen per week thuiswerk kan aanbieden, is dat een troef in de ‘war for talent’ en een extra motivatie voor het personeel om bij het bedrijf te blijven.”

Niet voor alle werkzaamheden

Toch is de promotie van thuiswerk opmerkelijk te noemen. Meerdere grote ondernemingen hebben recent een omgekeerde beweging gemaakt: grote groepen medewerkers moesten terug naar kantoor. Vergaderen en teambuilding zijn face-to-face toch makkelijker. Net zoals creatief zijn, en inspiratie opdoen. Dat gaat de meesten beter af van een gezicht dan van een beeldscherm…Download PDF


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • OHNW Congres

  ohnw klein

  Balans tussen mens en technologie
  Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.

  Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  KPN sponsored content3

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  ohnw_app

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.