Stelling

Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven

View en reageer
Leegkantoor
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

4b7cf95fdd0b7bd5b01f96884bcce057
Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

2c253200259a6fbf240245cb79be0ff4
Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond7 Mythen over flexibel werken ontkracht

Achtergrond

Flexibel werken. Foto: Snappa.io.

7 Mythen over flexibel werken ontkracht

Veel werknemers willen flexibeler werken maar lopen tegen een starre bedrijfscultuur op. Nog steeds zijn er werkgevers die flexibiliteit als een lastig iets zien. ‘Het is iets voor jonge moeders.’

Vaak worden daarom allemaal vooronderstellingen gebruikt over flexibel werken die helemaal niet waar zijn. Diversity Council Australia en The Mandarin zetten 7 mythen op een rijtje en ontmaskerde ze. 

 1. Flexibiliteit is slechts een HR-tool om de werk-privébalans te bewaren
  Nee, flexibiliteit op de werkvloer is zoveel meer. Er is genoeg bewijs dat laat zien dat het een krachtige zakelijke tool is die de prestaties en het welzijn van organisaties, teams en individuele werknemers maximaliseert.
 2. De ideale werknemer is volledig ‘facetime’
  Flexibele werknemers zijn even productief, zo niet meer, dan hun niet-flexibele collega’s. Vrouwen in flexibele rollen zijn bijvoorbeeld de meest productieve werknemers. Mannen met een hoge toewijding aan hun werk, maar die wel grenzen scheppen tussen werk en privé, presteren beter dan collega’s. Managers met die een zorgen voor hun mensen worden door hun personeel beoordeeld als betere managers en hebben meer tevreden personeel.
 3. Flexibiliteit gaat alleen over het aanpassen van de persoonlijke omstandigheden van één persoon
  Nee, flexibiliteit werkt het beste wanneer het is ontworpen voor het hele team. Het helpt werknemers problemen op te lossen, bevordert teamwork, wederkerigheid en eigenaarschap, verkort managementtijd ten en versnelt besluitvorming.
 4. Flexibiliteit is alleen voor nieuwe moeders
  Flexibiliteit is voor alle werknemers om welke reden dan ook, van zorg voor afhankelijke personen, levensstijl tot persoonlijke ontwikkeling
 5. Flexibiliteit is slechts een woord voor deeltijdwerk
  Flexibiliteit is zoveel meer dan deeltijdwerk. Flexibel werken gaat over wanneer, waar en hoe je werkt. Werknemers hebben zelf meer invloed op de werkdruk die ze kunnen verhogen of verlagen.
 6. Flexibele werknemers zijn minder ambitieus
  Flexibiliteit vergroot de loopbaanambitie van werknemers, aangezien uit onderzoek blijkt dat de loopbaanambities van werknemers toenemen wanneer flexibel werk wordt aangeboden.
 7. Flexibiliteit werkt niet in onze branche
  Er is enorm veel onderzoek dat laat zien hoe flexibiliteit past in alle sectoren, functieniveaus en banen. Flexibiliteit stimuleert daarnaast de financiële prestaties en productiviteit, zorgt voor hogere inkomsten en heeft een positieve invloed op de klantenservice. Het geheim van flexibiliteit is niet het kiezen van de juiste industrie, organisatie of rol – het geheim is gewoon goed ontwerp en implementatie.

 Download PDF


Reageer op dit artikel

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • OHNW Congres

  ohnw klein

  Balans tussen mens en technologie
  Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.

  Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  KPN sponsored content3

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  ohnw_app

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.