Stelling

Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomePartnersDe 3 grootste misverstanden van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

De 3 grootste misverstanden van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

“Een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Ik? Onzin! Te duur, ze betalen toch niet uit en welk risico loop ik nou eigenlijk?” Ongeveer 1 op de 5 zzp’ers verzekert zich tegen arbeidsongeschiktheid. De rest neemt het risico op de koop toe. Terecht? Nee. Er bestaan nogal wat misverstanden rond zzp verzekeringen.

Zelfstandigen met personeel verzekeren zich iets vaker tegen arbeidsongeschiktheid dan zzp’ers: ongeveer 1 op de 3. Ook hier het grootste deel niet dus, ondanks het risico dat je loopt als je de verantwoordelijkheid hebt over je personeel. De bezwaren van ondernemers tegen een AOV zijn vaak ongegrond. Wat zijn de meest voorkomende misverstanden?

 1. Een AOV is duur

Hoeveel kost een AOV? Vraag het aan iemand die niet is verzekerd en de kans is groot dat diegene een hoger bedrag noemt dan de werkelijke kosten. Een AOV hoeft niet duur te zijn. De hoogte van de premie beïnvloed je zelf door te kiezen voor een langere of kortere wachttijd of voor een hoger of lager verzekerd bedrag. Daarnaast speelt je beroep een rol. Een metaalbewerker betaalt meer premie dan een binnenhuisarchitect. Omdat hij meer risico loopt.

 1. De verzekeraar betaalt toch niet uit

Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent? Dat doet de medisch adviseur van de verzekeraar. Die gebruikt daarvoor de informatie die jij zelf aanlevert. Informatie van de huisarts bijvoorbeeld. De arbeidsdeskundige bepaalt de mate waarin je arbeidsongeschikt bent. In verreweg de meeste gevallen keert de verzekeraar gewoon uit. Soms komt het niet tot een uitkering. Bijvoorbeeld omdat de verzekerde al beter is voordat zijn wachttijd om is. Of omdat de verzekerde zijn premie niet betaalt of bij zijn aanvraag niet eerlijk is geweest over zijn ziekteverleden. Gelukkig komt dat laatste maar weinig voor.

 1. Je loopt nauwelijks risico

Werk je voornamelijk met je laptop? Dan loop je nauwelijks kans om arbeidsongeschikt te worden. Ook dat is een misverstand. Veel gevallen van arbeidsongeschiktheid zijn van psychische aard. Ook in de beschutte omgeving van een kantoor of je eigen keukentafel kun je arbeidsongeschikt worden. En vergeet deze niet: geblesseerd raken tijdens het uitoefenen van je hobby. Skiën, voetballen, klussen in en om het huis: een ongeluk zit meestal in een klein hoekje. Overkomt het jou? Ook dan zorgt je AOV ervoor dat je niet zonder inkomen komt te zitten.

Voor wie is een AOV relevant?

Een AOV is relevant voor iedereen die geen beroep kan doen op een overheidsvoorziening als hij ziek wordt. Alle ondernemers dus. En verzekeraars gaan verder dan alleen uitbetalen. Denk aan preventiediensten en begeleiding om ziekte te voorkomen of zoveel mogelijk te bekorten. Want ook al zorgt je AOV voor inkomen als het nodig is: je wilt als ondernemer natuurlijk zo snel mogelijk weer aan het werk.

AOV feiten

 

 • Vrouwelijke zzp’ers verzekeren zich minder vaak dan mannelijke zzp’ers.
 • Zzp’ers met een hoger inkomen verzekeren zich vaker. Ligt het inkomen tussen € 10.000,- en € 20.000,-? Dan verzekert 10% zich. Bij meer dan € 50.000,-  is dat 46%.
 • Zzp’ers die in de bouw, landbouw of financiële dienstverlening werken verzekeren zich het vaakst. De minste AOV’s worden gesloten door zzp’ers die werken in onder meer de sectoren, cultuur, recreatie, vervoer, horeca en handel in onroerend goed.

Bron: CBS

 

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Agile werken voor HR

  Sturing geven aan de wendbare organisatie
  De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en voor je het weet loopt u als organisatie een achterstand op. Om snel op alle veranderingen in te kunnen spelen is het belangrijk om als organisatie wendbaar (agile) te zijn.

  Wat betekent agile werken voor uw medewerkers? En hoe richt u de HR-instrumenten zoals beoordelen, belonen, werving, selectie en talentmanagement hierop in?

  Op 18 september organiseert PW. het congres Agile werken voor HR om professionals handvatten te geven voor de transformatie naar een Agile organisatie.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: