Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondZò ziet het werken van de toekomst eruit

Achtergrond

Zò ziet het werken van de toekomst eruit

Hoe ziet de werkplek van straks eruit? Hoe werken mensen samen, wat bindt, boeit en wat breekt? Het kan veel kanten op, maar twee peilers komen in bijna elke toekomstvoorspelling terug: het wordt digitaler en communicatiever.

Fujitsu UK & Ireland houdt al enige tijd bij welke trends er zijn in het werk van morgen. Welke trends zijn onmiskenbaar, onomkeerbaar en dus ook voor u niet te missen? En hoe kunt u daar het beste op inspelen, zodat het voordeel voor de werknemer en het imago van uw bedrijf het beste op elkaar aansluiten? We selecteren vijf van dat soort trends en kijken hoe u daar het beste uit kunt halen.

1} Draagbare digitale apparaten

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner verwacht dat bijna iedereen de komende jaren meer dan een mobile device zal gebruiken. Communicatie, ook in B-2-B, moet dus geoptimaliseerd worden voor mobiele apparaten zoals de smart phone, tablet en zelfs wearables. De diensten die u erop aanbiedt, moeten altijd bereikbaar zijn voor werknemers, net zoals voor de klanten trouwens. Want vooral de jongere werknemers verwachten dat ze dezelfde technieken op de zaak kunnen gebruiken als thuis of privé. Snapchatten, Whatsappen en andere touch apps zijn hun gereedschappen.

2} Help!

Door de almaar stijgende digitalisering worden we ook steeds kwetsbaarder. Voor cyberaanvallen, inderdaad, maar ook hebben we steeds vaker hulp nodig. Service en ondersteuning heet dat, netter gezegd. De helpdesk mag niet meer uit de lucht, de klant wil, net zoals de medewerker 24 uur per dag ergens ‘terecht’ kunnen met zijn vragen. Hoe werkt dit, hoe kan ik dat. Stomme vragen bestaan trouwens allang niet meer. En omdat alles steeds intensiever met elkaar is verbonden, is zwaardere beveiliging op de achtergrond ook onmisbaar. Maar die mag genot en contact niet beperken! Zie hier de uitdaging waar uw systeembeheerder voor staat.

3} Werken met je opa

Behalve de millennials lopen in steeds meer bedrijfsorganisaties ook de Gen X’ers, Y’tjes, de Nix’ers en ook nog wat babyboomers rond. Vijf generaties werkenden onder een bedrijfsdak dus. Met elk zijn en haar eigen omgangsvormen, motivatoren en drukpunten. De jongere generaties willen zich vooral kunnen ontwikkelen, ze willen zelfstandig en verantwoordelijk werken en ook cultureel en moreel bevestigd worden in hun keuze voor deze werkgever, terwijl de oudere generaties vooral werken voor het salaris, pensioen en vrije tijd, en de talenten die ze al hebben verder willen ontplooien.

4} Let op de gezondheid

Gezond zijn en blijven is de basis van alles, en dus ook van langer doorwerken. Werkgevers zullen daar meer van willen weten, of ze werknemers nu zien als investering op de langere termijn of als kostenpost wegens twee jaar loon doorbetalen en transitievergoeding. Maar ook werknemers willen beter letten op hun gezondheid, zowel fysiek als anti-stress, omdat goede werkplekken steeds minder voor het oprapen liggen. Vergeet de robotisering en automatisering niet. En dat medewerkers ‘met een vlekje’ tweemaal zo lastig aan werk komen dan een gezonde, fitte en goed gebalanceerde m/v. Persoonlijke trainers, gezondheidscoaches, en ook wearables zijn here to stay, vooral voor persoonlijk gebruik.

5} Virtual reality, internet of things en …

Volgens Fujitsu UK & Ireland zijn vergaderingen zonder tenminste één simulatie van een plan, toekomstschets of omzetprognose binnenkort ondenkbaar. Mooie verhaaltjes helpen niet meer, wie een plan heeft, moet dat direct kunnen laten zien. Niet in twee dimensies, de doelgroep moet er direct in kunnen rondlopen. Met een VR-bril op de neus, of met een Google-Glassachtige projectie op de bestaande bril. Ook zal alles met elkaar verbonden worden. De koelkast vult zich vanzelf (en op tijd), de schoonmaker komt vanzelf wanneer het tijd is. Maar ook zult u altijd, en onlosmakelijk verbonden zijn met ‘de zaak’. Stressvolle gedachte misschien? Leer ermee om te gaan…


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: