Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsZet uw data op slot- 5 Tips voor de beveiliging van uw data

Blogs

Zet uw data op slot- 5 Tips voor de beveiliging van uw data

Door: Michel Kuipers

De kans op het verliezen van kritische bedrijfsdata en klantgegevens door cybercrime is groot. De meeste organisaties zorgen dan ook dat hun pc’s, laptops, smartphones en tablets goed beschermd worden. Maar hoe zit het met de print- en scanomgeving? En data in de cloud? > Lees verder

Onafhankelijk onderzoeksbureau Quocirca heeft aangetoond dat organisaties een lage prioriteit toekennen aan printbeveiliging, terwijl meer dan 70% van hen een print-gerelateerd datalek heeft gehad in het afgelopen jaar.

Via multifunctionele printapparatuur wordt dagelijks een grote hoeveelheid belangrijke informatie verwerkt. Deze geavanceerde apparatuur is dan ook te vergelijken met volwaardige computers, met een vergelijkbare communicatiekracht. De praktijk wijst uit dat afdrukapparatuur zelden goed wordt beveiligd en is daardoor een makkelijk doelwit voor hackers. Een ander beveiligingsrisico dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het delen van documenten via cloudoplossingen voor consumenten, zoals WeTransfer en Dropbox. Ook via die slecht beveiligde weg bestaat het risico dat gevoelige bedrijfsinformatie terecht komt bij partijen die er mogelijk misbruik van maken.

Vanuit mijn ervaringen in de praktijk heb ik de volgende tips om grip te krijgen op de beveiliging van informatie en printapparatuur:

Tip 1 Veilig delen van informatie
Voorkom het delen van vertrouwelijke bedrijfsinformatie via persoonlijke cloudoplossingen, omdat de organisatie er helemaal geen zicht op heeft. Zijn er in uw bedrijf medewerkers die onderweg toegang nodig hebben tot bedrijfsdata? Een online bedrijfsplatform voor het delen van informatie is daarvoor een goede, veilige oplossing. U kunt dan precies bepalen wie er toegang heeft tot informatie binnen uw eigen, veilige cloudomgeving.

Tip 2 Beveilig de harde schijf en beheerinstellingen van uw printers en multifunctionals
Wist u dat uw multifunctionele printer een harde schijf heeft, waarop alle print- en scanopdrachten tijdelijk worden opgeslagen? Vaak kunt u er met de juiste instellingen voor zorgen dat deze data direct na verwerking automatisch worden overschreven en dus niet kunnen worden teruggehaald. U weet dan bovendien zeker dat er geen bedrijfsinformatie achterblijft op de printer op het moment dat deze wordt vervangen.

Tip 3 Voorkom onbeheerde prints op de outputtray van de printer

Een herkenbare situatie: prints liggen onbeheerd in de outputtray. Iemand heeft iets geprint en is vergeten de prints op te halen. Met als gevolg dat gevoelige gegevens voor het oprapen liggen. Door een printopdracht niet meteen uit te laten voeren, maar te bewaren op de server voorkomt u deze ongewenste situatie. Een printopdracht wordt dan pas uitgevoerd op het moment dat de gebruiker zich bij de machine heeft aangemeld, bijvoorbeeld door middel van een pas. Met een dergelijke oplossing kunt u bovendien meer dan 30% op uw printkosten besparen!

Tip 4 Veilig mobiel printen
Het printen via mobiele apparatuur vormt eveneens een potentieel risico. Het volledig openstellen van multifunctionele printers voor mobiel gebruik is niet verstandig, hoe gebruiksvriendelijk het misschien ook lijkt. Er zijn mobiele printoplossingen beschikbaar, waarmee u kunt zorgen dat alleen bevoegden via hun smartphone of tablet toegang hebben tot uw printers. Vaak heeft u met een dergelijke oplossing meteen de mogelijkheid om het gebruik via mobiele apparatuur goed te monitoren. Zo houdt u grip op het printen via mobiele devices.

Tip 5 Fysieke beveiliging
Binnen vrijwel alle bedrijfsprocessen spelen multifunctionele printers een cruciale rol. U kunt die apparatuur dus geen seconde missen. Daarom nog deze laatste tip. Zorg ervoor dat uw multifunctionals op een goed zichtbare locatie staan. Kiest u namelijk voor een onopvallende plaats, dan loopt u – alle voorgaande tips ten spijt – het risico dat iemand met kwaad in de zin ongezien en dus ongehinderd uw machine ontregelt of beschadigt.

Michel Kuipers is Consultant bij Veenman en gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van security.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: