Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsZes op tien werknemers werkt nog steeds niet flexibel

Nieuws

Zes op tien werknemers werkt nog steeds niet flexibel

Het aandeel werknemers dat een deel van zijn tijd vanuit huis kan werken is het de afgelopen vijf jaar flink gestegen. Toch maakt nog steeds zes op de tien werknemers geen gebruik van deze mogelijkheid.

In 2013 kon nog ruim een kwart van de werknemers een deel van de werktijd vanaf huis doorbrengen, vorig jaar was 41 procent. Naast het aantal thuiswerkers steeg ook de afgelopen vijf jaar het aantal werknemers die flexibel konden werken in hun baan. In 2013 was dat nog 29 procent, in 2017 38 procent.

Uiteraard zijn er verschillen tussen sectoren: in de ICT, zakelijke dienstverlening en het openbaar bestuur wordt het vaakst thuisgewerkt, in sectoren als de industrie, bouw en het onderwijs logischerwijs minder.

Deze inzichten komen voort uit het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), dat officieel per 31 december 2017 formeel is afliep. Het programma liep sinds 2012 en was erop gericht om met allerlei (gedrags)maatregelen de filedruk met 20 procent te verminderen tot 2020, en zo de bereikbaarheid van deze regio’s te verbeteren.

Verreweg de belangrijkste factor die, volgens het door I&O Research uitgevoerde onderzoek, het thuiswerken beïnvloedt is de werkgever. Als er meer mogelijkheden worden geboden om thuis te werken, gaan mensen hier ook gebruik van maken, stellen de onderzoekers. Het omgekeerde is ook het geval: als er sprake is van een daling van mogelijkheden vanuit de werkgever, of de eerder bestaande opties worden beperkt of teruggedraaid, betekent dit een daling van het aantal thuiswerkers.

En dus gaan mensen weer meer reizen. Werkgevers doen al veel om de infrastructuur beter te benutten, zoals het aanbieden van natransport van een (trein)station naar de werklocatie, deelauto’s beschikbaar stellen voor zakelijke afspraken of fietsgebruik stimuleren door financiële prikkels. Er blijven echter sectoren en regio’s waar nog veel te winnen is, ook na 2018. Blijvende inzet op deze werkgeversaanpak is nodig, aldus Beter Benutten.

Wat betreft woon-werkverkeer is nog wel wat aan het gedrag te verbeteren. bijna de helft van de werkenden die binnen vijftien kilometer van hun werk wonen, neemt nooit de fiets voor woon-werkverkeer, terwijl diegenen die dit wel doen als belangrijkste voordelen de snelheid en gezondheidsvoordelen ervan zien. Hier moet winst te behalen zijn. De werkgever kan hier een katalyserende rol in spelen.

Rond de 60 procent van de werkenden neemt vooral de auto om van en naar het werk te komen, gevolgd door de fiets (ruim een kwart) en het openbaar vervoer (gemiddeld 16 procent in 2013-2017).

Het blijkt dat als werknemers veranderen van baan, en daarbij in een andere branche of woonplaats terechtkomen, ze ook opnieuw beslissen hoe ze van en naar het werk gaan reizen.

Lees meer op Binnenlands Bestuur.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: