Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsZelfstandigen zijn gelukkiger dan loonslaven

Nieuws

Zelfstandigen zijn gelukkiger dan loonslaven

Je hoort vaak veel ellendeverhalen van zzp’ers. Onregelmatige inkomsten, geen pensioenen, onzekerheid. Daar zit ook een andere kant aan: zelfstandige zijn veel gelukkiger dan werknemers in loondienst. Ze ervaren minder stress.           

Dat blijkt uit recent onderzoek van PanelWizard in opdracht van online boekhoudtool Tellow. Fulltime zzp’ers beoordelen hun werksituatie gemiddeld met een 7,9. Een derde geeft zelfs een 9 of hoger.

Gelukkiger, meer plezier en minder stress

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend zzp’ers en werknemers in loondienst. Zzp’ers laten zien op alle onderdelen tevredener te zijn met hun werksituatie: ze zeggen vaker gelukkig te zijn met hun werk (85 procent tegenover 71 procent), vaker dagelijks plezier te beleven (83 procent tegenover 74 procent) en minder stress te ervaren (28 procent tegenover 39 procent). Daarbij zijn zzp’ers trotser op het werk dat zij doen (86 procent tegenover 73 procent).

Overall beoordelen ze hun werksituatie dan ook met een 7,8 tegenover een gemiddeld rapportcijfer van een 7,4 van werknemers in loondienst.

De cijfers laten daarnaast zien dat 81 procent het onwaarschijnlijk acht ooit weer terug te gaan in dienstverband. Nog eens 13 procent van de werknemers in loondienst overweegt serieus een stap naar het zzp-schap. Jochem Baars, oprichter van Tellow: “De geluiden rondom zzp’ers zijn in het verleden vaker negatief dan positief geweest. Dit terwijl zzp’ers juist trots zijn op hun leven als zelfstandige en het vrijwillige zzp-schap in trek is. De resultaten van het onderzoek spreken voor zich.’’

Zzp’ers hebben vaker een droombaan

Hoewel zzp’ers minder vakantiedagen nemen dan werknemers in loondienst, geeft ruim 55 procent aan een droombaan hebben. Bij werknemers in loondienst is dit slechts 32 procent. De liefde voor het vak, de uitdaging en het beter kunnen combineren van werk en privé worden door ongeveer een kwart van de zzp’ers als andere redenen genoemd om als zelfstandige aan de slag te gaan.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: