Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersVirtueel samenwerkenZelfstandige is tevreden mens

Achtergrond

Zelfstandige is tevreden mens

Een eigen bedrijfje lijkt een mens goed te doen. Zelfstandig ondernemers zijn vaker tevreden met hun werk dan ‘gewone’ werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 24 procent van de ruim 1 miljoen zelfstandig ondernemers in Nederland is zeer tevreden over hun werk, tegen 17 procent van de bijna 7 miljoen werknemers. Bij zzp’ers ligt het aandeel tevredenen zelfs op 27 procent. Werknemers zeggen ook vaker last te hebben van burn-out-klachten dan zelfstandigen.

Zorgen, maar toch…

Wel maakt ruim de helft van de ondervraagde ondernemers zich wel eens zorgen over de toekomst van het bedrijf. Ondernemers met personeel in dienst maken zich vaker zorgen. Het gaat dan om 64 procent. Een kleine 5 procent van alle zelfstandig ondernemers zegt zelfs een groot risico te lopen dat hun bedrijf of onderneming failliet gaat. En een op de acht heeft het afgelopen jaar minstens eenmaal gesolliciteerd naar een ‘normale’ baan. Maar als het aan hen zelf lag, blijft bijna iedereen het liefst zelfstandig: 84 procent zou dat over 5 jaar graag nog zijn.

Verschilt per sector

Hoe tevreden de zelfstandigen zijn, hangt sterk af van de sector waarin hij werkt, aldus de onderzoekers. Onder zelfstandigen in de landbouw, industrie en bouw ligt de tevredenheid met respectievelijk 17 en 18 procent, het laagst. Van de ondernemers in dienstverlenende sectoren, zoals bijvoorbeeld accountants, architecten en winkeliers, is ruim 26 procent erg tevreden over hun werk.

ZEA

CBS en TNO hebben op 16 juli de eerste resultaten gepubiceerd van de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2015 (ZEA). De ZEA is een onderzoek naar de werksituatie van zelfstandig ondernemers in Nederland. Klik hier voor meer informatie.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: