Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuws‘Zeker duizend onderwijsmedewerkers Amsterdam zouden flexibeler kunnen werken’

Nieuws

‘Zeker duizend onderwijsmedewerkers Amsterdam zouden flexibeler kunnen werken’

Studenten die om 11 uur pas naar college gaan. Medewerkers die meer vanaf huis gaan werken. Alles om de spits in de hoofdstad te ontlasten. De Amsterdamse onderwijsinstellingen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. ‘Zeker duizend medewerkers zouden flexibeler kunnen werken.’

In opdracht van de Gemeente Amsterdam is er een advies opgesteld om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de spits te ontlasten in de hoofdstad. Dit naar aanleiding van een motie van de lokale D66-fractie, die vroeg om een onderzoek naar welke rol werkgevers en onderwijsinstellingen kunnen spelen bij het verminderen van de drukke spits.

Nieuwe werktijden

Het rapport concludeert dat juist ook de hoger onderwijsinstellingen in de hoofdstad moeten kijken naar nieuwe invullingen van collegetijden en werktijden. De Hogeschool van Amsterdam en UvA, en in mindere mate de VU, behoren tot de grootste werkgevers van de stad. Als de 71.000 studenten, die in het hoger onderwijs te vinden zijn, wegblijven uit de drukke vroege ochtendspits wegblijven scheelt dat behoorlijk, aldus de onderzoekers.

De gemeente en universiteiten en hogescholen zien er vooralsnog weinig in, meldt de website ScienceGuide. Nijmegen heeft de maatregel al ingevoerd om druk verkeer op de campus in de ochtend te verminderen. Eerder deze maand kwamen de Radboud Universiteit en de HAN met een nieuwe maatregel waarbij studenten later gaan beginnen.

Flexibel werken

Om de spits in de hoofdstad te ontlasten hebben beide instellingen zelf nog geen initiatief genomen, stelt het rapport. UvA en HvA hebben buiten het Science Park gezamenlijk een kleine achtduizend medewerkers verspreid over de binnenstad. Voor deze medewerkers is een zeer beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar. Meer dan 90 procent reist per openbaar vervoer of fiets. Ten aanzien van flexibel werken, thuiswerken en tijdstipverschuiving is noch door UvA, noch door HvA beleid gemaakt. Ten aanzien van studenten (HvA en UvA samen 71.000) is nog geen beleid gemaakt, aldus het rapport.

Thuiswerken

De onderzoekers concluderen daarom ook dat personeel aan de onderwijsinstellingen meer thuis zouden kunnen werken. Zeker duizend medewerkers zouden flexibeler kunnen werken aan de onderwijsinstellingen. Het wetenschappelijk personeel aan de HvA en UvA (5.000 medewerkers) is grotendeels autonoom in hun keuze van arbeidstijden, en slechts in beperkte mate afhankelijk van roosters. Een groot deel daarvan werkt evenwel uit gewoonte op traditionele tijden. De inschatting is dat zeker een derde meer flexibel zou kunnen werken, dus meer thuiswerken en meer buiten de spits reizen.

Niet bij al het personeel van de onderwijsinstellingen is dit mogelijk zo conlcudeert het onderzoeksbureau. Voor het ondersteunend personeel van beide instellingen (4.000 medewerkers) geldt dat een deel vanuit hun functie een aanwezigheidsplicht kent. Een ander deel zou flexibeler kunnen werken, maar doet dat (nog) niet. Inschatting is dat ongeveer 1.000 medewerkers flexibeler zouden kunnen werken, aldus het rapport.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: