Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond‘Wet Flexibel Werken voegt weinig toe’

Achtergrond

‘Wet Flexibel Werken voegt weinig toe’

Modern werkgeverschap betekent aandacht voor een verantwoorde combinatie van arbeid en andere levensaspecten (zorg, opleiding, opvoeding, ontspanning) van de medewerker. Sinds twee jaar hebben we de Wet Flexibel Werken die daarbij moet helpen. Maar wat heeft die wet tot nu toe gebracht?

Volgens arbeidsrechtadvocaat Mark Diebels niet zo heel veel. “Volgens mij heeft de wet geen enkele toegevoegde waarde. Voor de komst van de wet waren er al regels om bijzonder verlof te regelen voor privézaken, als dat nodig was.”

De wet heeft de regels alleen maar ruimer en vrijer gemaakt, stelt hij. “Ik zie niet in hoe de wet bijdraagt aan de doelen die we er toch voor ogen mee hadden, zoals minder ziekteverzuim, een toename van thuiswerkers, meer preventie, betere werk-privébalans en meer duurzame inzetbare werknemers. Daar heeft het niet aan bijgedragen.”

Maatwerk voor werknemer maar ook voor werkgever?

Diebels: “Ik benader het thema Het Nieuwe Werken vanuit juridisch oogpunt. Wat zijn de mogelijkheden binnen de wet Flexibel Werken? Wat mag je vragen van je werknemers? Wat moet je toestaan als werkgever? Ik wil op het congres kijken naar de verschillen tussen theorie en praktijk.”

Wat zijn de wederzijdse belangen?, vraag Diebels zich af. “De wet heeft met name invloed op de werk-privébalans van werknemers, van mensen die bijvoorbeeld kinderen hebben, of mantelzorg doen. Die grens vervaagt steeds meer. Je ziet bijvoorbeeld dat er in Frankrijk een verbod is om ’s avonds mailtjes te sturen naar je werknemers en collega’s. Zo ver zijn we in Nederland nog niet en interessant is of we dit wel willen. Wat zijn nu de kaders waar je rekening mee moet houden? Hoe kun je dat vormgeven?”

Werk-privébalans

Maar kan wet- en regelgeving überhaupt wel helpen aan een beter werk-privébalans, vraagt Diebels zich af. “Ik betwijfel of wet- en regelgeving wel het juiste middel is om dit soort doelen te bereiken. Ik denk dat het veel meer moet komen uit collectieve afspraken in cao’s of uit de innerlijke motivatie van bedrijven om dit onderdeel van hun cultuur willen maken,. Meer regels levert geen snel resultaat , tegelijkertijd is culturele verandering nu eenmaal een veel langer proces. In de kern denk ik dat de overheid belemmeringen moet wegnemen. Wat er dan specifiek nodig is, moet je vooral zelf regelen als werkgever en werknemer.”

Conflicten over flexibel werken

Wat komt er verder eigenlijk van die wet in de praktijk? Wat voor conflicten ontstaan er door de wet? Komen er veel in de rechtbank terecht? “In 95 procent van alle reguliere gevallen worden in alle redelijkheid en in onderling overleg afspraken gemaakt.” legt Diebels uit.

“Er wordt weinig geprocedeerd over flexibel werken. Dat is het vaak niet waard omdat er een levensgrote kans bestaat op een verzuurde werksfeer.” Verder is zijn ervaring dat er soms méér speelt: “Het lastige is dat bij rechtszaken waarin het wél gaat over flexibel werken vaak ook een achterliggend probleem speelt, zoals verzuim of een arbeidsconflict. Juridisch is in elk geval belangrijk om houvast te hebben bij het maken van afspraken. Weet waar de grens ligt en weet wat redelijk is, om een oplossing te bereiken die voor beiden werkt”.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: