Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersKantoorinrichtingWerkplekkosten weer gestegen

Facility

Werkplekkosten weer gestegen

De werkplekkosten 2016 zijn in 2016 1,8% gestegen naar 461 euro per m2 vv0. Het aantal m2 per werkplek is over 2016 vrijwel constant gebleven ten opzichte van 2015 (19,8 m2 per werkplek).

Dit blijkt uit de NFC Index Kantoren 2016 die op 13 juni bekend is gemaakt.

De index (in 2016 gebaseerd op 146 gebouwen of gebouwcomplexen met een totaal opperbalk van 2.493.954 m2) wordt verkregen door de mediaan van de kosten per vierkante meter van alle hoofdactiviteiten van de NEN-EN 15221 bij elkaar op te tellen.

Werkplekkosten 2016

In 2016 bedroegen de mediane kosten per vierkante meter vvo 461 euro excl. btw. De NFC Index Kantoren 2016 bedraagt daarmee afgerond 91 (2003 = 100) en is ten opzichte van vorig jaar met 1 punt gestegen (2015 = 90). De index laat een stijging zien ten opzichte van 2015.

In het jaarbericht worden in tegenstelling tot voorgaande jaren geen totaalbedragen meer genoemd. (De werkplekkosten in 2015 bedroegen 8.959 euro). ‘Al jaren zien we de introductie van vernieuwde werkplekconcepten’, aldus het jaarbericht. ‘Het gebruik van (tijdelijke) werkplekken die niet meer passen in de oude definities geeft een verruiming van de aantallen waardoor een goed vergelijk niet altijd meer mogelijk is. Dit heeft gevolgen voor de toepasbaarheid van de ratio kosten per werkplek voor publicaties. Vanaf 2016 hanteert NFC Index voor haar NFC Index ® Kantoren de ratio kosten per m2 vvo. Tevens wordt separaat inzicht gegeven in de grootte van de (arbo) werkplek.’

Trends

 • De totale facilitaire kosten per vierkante meter laten in 2016 een stijging zien van 1,8% ten opzichte van het voorgaande jaar.
 • Het aantal m2 per werkplek is over 2016 constant gebleven ten opzichte van 2015 (19,8 m2 per werkplek).
 • De kosten voor Gebouw & Infrastructuur stegen in 2015 5,5% ten opzichte van 2014. Dit jaar zien wij een daling van 0,9%.
 • De kosten voor Mens en Organisatie lieten in 2015 een lichte stijging zien van 0,4%. Dit jaar stijgen deze kosten met een groter percentage (9,5%).
 • De daling van de kosten voor ICT zet door. Deze zijn in 2016 ten opzichte van 2015 met 0,9% gedaald.
 • De kosten voor de ‘overhead’ Strategisch en Tactisch Facility Management en Horizontale functies laten een stijging zien van 29%.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: