Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond‘Werknemers moeten in staat zijn mee te bewegen’

Achtergrond

Jeroen Busscher

‘Werknemers moeten in staat zijn mee te bewegen’

In alle sectoren van de economie heeft niet-routinematig werk de overhand, blijkt uit de internatonaliseringsmonitor van het CBS. Dat heeft direct gevolgen voor werknemers constateert managementdenker Jeroen Busscher in zijn boek De Leer(r)evolutie.

Was in 1996 van alle taken in beroepen gemiddeld 27 procent routinematig, in 2016 was dit al gedaald naar 23 procent. Minder routine betekent ook meer flexibiliteit. Mensen en organisaties moeten in staat zijn mee te bewegen met veranderingen, stelt Busscher op PW.

Modewoord

“Agile is zo’n modewoord omdat de tegenwoordige tijd inderdaad voortdurend aanpassingen van organisaties en mensen vraagt. De tijd dat je stil kunt blijven zitten, wordt steeds korter. Voortdurend moet je openstaan voor nieuwe ontwikkelingen, voortdurend moet je mee bewegen met veranderingen in de organisatie, bij klanten, door nieuwe techniek of door andere mogelijkheden. Agile is zo’n beetje de tegenpool van conservatisme. Maar tegelijk ook een beetje de tegenpool van ontspannen zijn.”

Leren wordt steeds belangrijker

Er worden nieuwe eisen aan werknemers gesteld. Busscher: “Het gaat er op de werkvloer niet meer om dat werknemers de hele dag hetzelfde doen. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen, meedenken, initiatief tonen en creatief zijn. Kortom: unieke en eenmalige waarde creëren.”

Het verklaart volgens Busscher waarom leren steeds belangrijker wordt. Werknemers hebben nieuwe vaardigheden nodig om die unieke waarde te kunnen leveren. “Het unieke aan deze kwaliteiten is dat ze elke keer weer anders worden toegepast. Het zijn geen trucjes die je een machine kan laten doen. Het zijn vaardigheden die voorlopig alleen nog aan mensen voorbehouden is.”

Grote uitdagingen

Busscher ziet een schaduwkant aan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. “Deze tendens is positief voor frisse, energieke, nieuwsgierige en leergierige mensen. Die noemen zichzelf graag ‘agile’. Maar het betekent tegelijkertijd ook een enorme uitdaging voor heel veel mensen die zo veel onzekerheid, verandering en nieuwigheid maar met moeite aan kunnen.”

Busscher waarschuwt voor een maatschappelijke tweedeling en roept op tot solidariteit met mensen voor wie de veranderingen misschien te snel gaan. “Een pleidooi zoals laatst van een topman van een financiële instelling die afscheid wilde nemen van die medewerkers die hij ‘de middelmaat’ noemde, past niet. Het is een getuigenis van iemand die de wereld enkel door zijn eigen bril kan zien. Elkaar helpen is, ook in de 21e eeuw, een verplichting.”

Bron: PW.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: