Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersElders werkenWerknemers kiezen toch vooral nog voor kantoor

Elders werken

Werknemers kiezen toch vooral nog voor kantoor

Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om flexibel te werken. Gemiddeld werken medewerkers dan ook een dag per week thuis. Toch kiest de meerderheid voor werken op kantoor en zelfs binnen de standaard kantoortijden. > Lees verder

Dit blijkt uit onderzoek van Profile Dynamics in samenwerking met TNO onder bijna 1700 medewerkers naar de relatie tussen persoonlijke drijfveren en Het Nieuwe Werken.

Op kantoor wordt ruim 40 procent van de tijd zelfs (nog) gebruikgemaakt van een vaste werkplek.  Uit het onderzoek blijkt verder dat als medewerkers afwijkende werktijden hanteren, ze het vaakst rond de standaard werktijden afwijken.

’s Avonds?
Opvallend is dat medewerkers als gemeenschappelijke deler hebben dat zij iets vaker ‘s avonds en ‘s nachts werken dan in het weekend. Daarnaast zijn er ook onderlinge verschillen in de manier waarop medewerkers tegen HNW aankijken en ermee omgaan.
Tijd- en plaatsonafhankelijk werken ?De adoptie van tijd- en plaatsonafhankelijk werken is onderzocht per type medewerker. Medewerkers voor wie veiligheid, geborgenheid, zekerheid en structuur belangrijk zijn, maken in de praktijk het minst gebruik van de mogelijkheden die Het Nieuwe Werken biedt.

Drijfveren?
Medewerkers met een hang naar autonomie, resultaat, vrijheid en vernieuwing maken daarentegen het meest gebruik van flexibele werkplek en -tijd. De manier waarop medewerkers tegen Het Nieuwe Werken aankijken en ermee omgaan hangt dus samen met hun persoonlijkheid en drijfveren. Meer over een individuele benadering voor de invoering van HNW staat in het whitepaper ‘Van Nieuw naar Beter Werken’.

One-size-fits-all ?
Veel organisaties hebben volgens Wilma Kuipers van Profile Dynamics de afgelopen jaren Het Nieuwe Werken ingevoerd, met wisselend succes. “Eigenlijk logisch, als je bedenkt dat veel organisaties een one-size-fits-all aanpak hanteren, terwijl de ene persoon veel meer affiniteit met flexibele werkplek- en tijden heeft dan de andere. Wij zijn ervan overtuigd dat HNW beter landt in organisaties als meer ingespeeld wordt op persoonlijke behoeften en drijfveren.”

Niet iedere functie en/of type werk  leent zich even goed voor HNW, benadrukt Kuipers. “Ons onderzoek in samenwerking met TNO laat zien waar de nuances zitten. Op basis hiervan bieden we concrete adviezen over de te nemen HNW-maatregelen en handvatten om draagvlak voor HNW te creëren, zodat medewerkers met plezier blijven werken. Achter zakelijk succes zit tenslotte altijd een gemotiveerde medewerker.”

(Born: Profile Dynamics)


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: