Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondWerkgeluk? Zorg voor goede werk-privébalans

Achtergrond

Werkgeluk? Zorg voor goede werk-privébalans

Volgende week is het de week van het geluk. De term werkgeluk is niet meer weg te denken in organisaties. Maar wat houdt precies in? Een goede werk-privébalans is misschien wel het allerbelangrijkst.

Zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Raet. Naast een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden (66%)en het hebben van leuke collega’s (58%) is vooral een goede balans tussen de werk- en privétijd belangrijk (62%).

Nieuw fenomeen

Vroeger praatte niemand over werkgeluk op kantoor. Het fenomeen is echt iets van de laatste jaren, aldus Joke van der Velpen, kennismanager van Raet op PW. “Medewerkers realiseren zich steeds meer dat ze iedere minuut per dag slechts één keer kunnen besteden. Deze minuten willen ze zo nuttig en zo zaligmakend mogelijk indelen. Ze willen zowel in hun werk als hun privéleven gelukkig zijn.”

En daar komen ze ook voor op. Dat geluk leggen ze ook op tafel in gesprek met de manager. Ze verwachten dat hun werk in goede balans moet zijn met het privéleven.

Werk-privébalans

Van Velpen: “Om deze balans te kunnen realiseren, is het belangrijk om continu in gesprek te zijn met elkaar. De behoeften en verwachtingen van de werkgever en medewerker moeten voor beide partijen duidelijk zijn. Door de technologische ontwikkelingen is meer mogelijk in plaats- en tijdonafhankelijk werken. Voor een succesvolle invoering is het belangrijk dat de manager goede resultaatafspraken maakt met de medewerker.”

Waar ook technologische ontwikkelingen zorgen voor grote veranderingen op gebied van werkgeluk, denkt ook Lucas Polman, directeur van Protime Nederland dat juist de meer cultuurgerelateerde zaken zoals de werk-privébalans en leuke collega’s belangrijk. “Juist die factoren zorgen naar mijn mening voor écht werkgeluk.”

Burn-out

De toenemende aandacht voor de werk-privébalans is ook Arjen Hoekzema, talentcoach en trainer bij LCG, niet onopgemerkt gebleven. Hij hoort steeds meer over mensen met een burn-out of gerelateerde klachten en ziet een grote ontwikkeling in de aandacht voor de balans tussen inspanning en ontspanning. “Zo’n tien jaar geleden was deze werk-privébalans voor mij niet iets wat je met je werkgever besprak, maar een persoonlijke aangelegenheid. Zelf een goede verhouding creëren in een tijd waarin je continu wordt blootgesteld aan prikkels is ingewikkeld, met langdurige uitval als mogelijk gevolg. Dit kost werkgevers veel geld en brengt ook persoonlijke schade met zich mee”.

Een op de vijf werknemers kent helemaal geen werkgeluk. Hoekzema gelooft dat werkgevers hier een stap verder kunnen gaan: “Werkgevers zijn niet verantwoordelijk voor het privéleven van medewerkers, maar kunnen wel een gezonde energiebalans aanmoedigen”.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: