Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsWerkgeluk ver te zoeken bij 20 procent werknemers

Nieuws

Werkgeluk ver te zoeken bij 20 procent werknemers

Een op de vijf medewerkers wereldwijd kampt met baaldagen. En dat gaat het niet om dagen dat ‘het gewoon even niet lekker loopt’. Nee, dit zijn dagen waarop mensen zich echt beroerd voelen door het werk. Als ze thuis komen moeten ze er niet aan denken om morgen weer aan het werk te gaan. Hebben we een structureel probleem met ons werkgeluk?

Dat blijkt uit onderzoek van Woohoo Inc. Een op de vijf heeft dat gevoel zelfs elke werkdag. In Noord-Amerika is dat 21 procent, in Europa 15 procent. Dat zijn dus structurele inzetbaarheidsproblemen. De baaldagen nemen overigens af als mensen een hogere functie bekleden.

Balen van de baas

Tel je de mensen op die dagelijks, meermaals per week of eenmaal per week er goed doorheen zitten door hun werk, dan kom je op 68 procent in Noord-Amerika. Meer dan twee op elke drie werkenden baalt daar van de baas.

Europese werknemers doen het beter met werkgeluk: 56 procent kan minstens eenmaal per week zijn werk wel schieten. Toch ook bij ons dus nog ruim de helft die niet lekker zit in zijn of haar huidige werk. Mannen en vrouwen balen even hard van hun werk; ook de verschillen tussen het bedrijfsleven en de overheid zijn minimaal. Opvallende uitschieter naar boven: de Denen. Daar baalt ‘maar’ een op elke drie wekelijks grondig van zijn werk.

Begrip van collega’s

Waar ligt het nu precies aan? Driekwart van de respondenten is duidelijk: Te weinig ondersteuning van mijn manager en begrip van mijn collega’s. Ook gebrek aan waardering voor mijn werk en de behaalde resultaten, en een onduidelijke bedrijfsstrategie en visie scoren hoog. Dat zijn allemaal grotere oorzaken is bijvoorbeeld een hoge werkdruk.

Waar gaat het dan mis met het management? Hiërarchie, stroperigheid en bureaucratie worden vooral genoemd. Die houden initiatieven en creativiteit tegen. Ook micromanagen (vaak uit onzekerheid bij de manager) wordt vaak genoemd als oorzaak. Zeker als het gaat om werk dat de professional al lange tijd zelfstandig doet, en meestal tot tevredenheid. En in de relaties met collega’s? Dan gaat het vooral om een slechte sfeer onderling, geklaag, elkaar niet steunen en achter de rug om roddelen.

Hoe voel je  je fijner op je werk? Gea Peper geeft 7 tips waarmee mensen ook op hun werk wat lekkerder in hun vel kunnen komen.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: