Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsWerken zonder stilte in de hippe open kantoortuin

Nieuws

kantoortuin; open kantoren

Werken zonder stilte in de hippe open kantoortuin

Het idee was dat we er beter zouden kunnen samenwerken. Maar open kantoortuinen zijn een drama als het gaat om lawaai. Slechts 1 procent van de medewerkers kan zich er afsluiten van afleiding. Hoe moet dat nu verder?

Uit onderzoek van Oxford Economics, in opdracht van Plantronics, blijkt dat geluidsoverlast in het open kantoor epidemische niveaus bereikt. Sinds 2015 is dat dramatisch toegenomen op de werkvloer.

Continu lawaai

De meerderheid van de leidinggevenden en medewerkers zegt dat er bijna constant geluid is op de werkvloer, en dat een stilteruimte ontbreekt voor vergaderingen en het uitvoeren van geconcentreerd werk. In vergelijking met drie jaar geleden zijn de omstandigheden sterk verslechterd, zeggen ze. Slechts 1 procent van de werknemers zegt dat ze zich kunnen afschermen van afleidingen op kantoor en zich kunnen concentreren zonder extra maatregelen te nemen. Drie jaar geleden was dat nog 20 procent.

Dat managers een andere perceptie hebben dan werknemers is bekend. Ook als het gaat om geluidsoverlast. Ruim de helft van de managers denkt dat hun medewerkers over de middelen beschikken die ze nodig hebben om lawaai en afleiding op kantoor te verminderen, maar slechts 29 procent van de werknemers is het daarmee eens.

Dan maar naar buiten

Werknemers zien zich genoodzaakt het heft in eigen handen door hun omgeving te verlaten of door omgevingsgeluid uit de schakelen om te kunnen werken. Driekwart van hen zegt dat ze naar buiten moeten lopen om zich te kunnen concentreren en 32 procent gebruikt een headset om afleiding tegen te gaan. Diegenen die in de meeste luidruchtige kantooromgevingen werken, zullen naar alle waarschijnlijkheid hun baan in de komende zes maanden opzeggen.

Het onderzoek laat verder zien dat lawaai en afleiding van invloed zijn op het welzijn, de productiviteit en zelfs de financiële prestatie van werknemers. De inspanningen van managers zijn niet voldoende om het probleem aan te pakken. Dat er geen stilteruimten zijn gecreëerd heeft een negatief effect op de productiviteit, tevredenheid en gezondheid zegt bijna tweederde van de werknemers. Slechts 6 procent van de leidinggevenden geeft aan dat ze hun kantoor hebben uitgerust met zaken die het geluid verminderen.

Millennials

Maar millennials zouden er toch wel tegen moeten kunnen? Deze werknemers tussen 22 tot 36 jaar zijn immers meer gewend aan werken in een open kantoor dan oudere collega’s omdat ze hun carrière in zo’n omgeving zijn gestart. Toch zijn zij juist de eersten die de problemen erkennen die samengaan met deze omgevingen en de neiging hebben anders om te gaan met deze uitdagingen dan hun oudere collega’s, aldus de onderzoekers.

Ze zijn minder tevreden met de kantoorinrichting dan oudere werknemers en zullen minder snel zeggen dat ze een werkomgeving met veel lawaai energiek vinden. Het is waarschijnlijker dat millennials zeggen dat hun organisatie lawaai, afleiding en een overload aan informatie moet oplossen. Millennials zeggen eerder naar buiten te gaan om zich te concentreren (84 procent tegen 63 procent van de oudere werknemers) en zullen minder snel een pauze- of stilteruimte gebruiken.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: