Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsWerken voor meerdere teams leidt tot stress

Nieuws

Werken voor meerdere teams leidt tot stress

Je ziet het overal bij grote bedrijven en overheidsinstanties. Werknemers werken mee in meerdere teams. Het idee daarachter is dat dit hun werk  uitdagender en interessanter maakt. Maar er zit een keerzijde aan. Jonge werknemers ervaren door deze manier van werken juist weer extra stress.

En dat leidt weer tot ziekteverzuim. Multiple team membership werkt dus niet voor iedereen. Dat concludeert Joost van de Brake in zijn promotie-onderzoek. Hij promoveert op donderdag 28 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Meerdere teams

Organisaties zien gelijktijdig lidmaatschap van meerdere teams als een goede manier om de kennis en vaardigheden van medewerkers optimaal te benutten. De werkwijze dwingt werknemers steeds te schakelen tussen verschillende teams, bijvoorbeeld omdat zij als expert bijdragen aan meerdere gelijktijdig lopende projecten. Hoe multiple team membership de individuele prestaties en het psychologisch welbevinden beïnvloedt, is sterk afhankelijk van de ervaring die medewerkers in hun organisatie hebben opgedaan, constateert Van de Brake.

Onduidelijke verwachtingen

Medewerkers met weinig ervaring in de organisatie zijn vaker in verwarring over wat de organisatie precies van hen verwacht. Die zogenoemde rolambiguïteit is sterker wanneer zij in een groter aantal gelijktijdige teams actief zijn. Dat leidt vervolgens tot lagere prestaties en meer ziekteverzuim. Bij medewerkers met veel ervaring in de organisatie ziet het plaatje er heel anders uit. Deze personen ervaren geen rolambiguïteit maar meer positieve uitdaging wanneer hun aantal gelijktijdige teamlidmaatschappen relatief groot is. Dat verbetert hun prestaties op het werk.

‘Bescherm jonge werknemers’

Van de Brake raadt werkgevers aan hun jonge medewerkers de eerste jaren in bescherming te nemen. Laat hen niet meteen in een hip traineeship of rotatiesysteem aan allerlei verschillende projecten werken, al is dat tegenwoordig gebruikelijk en willen ze dat zelf nog zo graag. ‘Als je aan verschillende projecten tegelijk moet werken, krijg je te maken met veel verschillende verwachtingen, met meerdere klanten, meerdere projectleiders en veel collega’s. Uit mijn onderzoek blijkt dat mensen met weinig werkervaring, jonge mensen dus, daar veel minder goed mee omgaan dan mensen met een bovengemiddelde werkervaring. Bij jongeren zorgt het voor stress en dat leidt tot ziekteverzuim.’

Strategisch inzetten

Managers doen er goed aan multiple team membership te beperken bij medewerkers die op de korte termijn moeten presteren, stelt Van de Brake. Op lange termijn kan een medewerker er echter baat bij hebben als het aantal teams waarin hij werkt geleidelijk toeneemt. Dat biedt namelijk toegang tot nieuwe perspectieven en mogelijkheden in diverse teams. Een medewerker kan daar van profiteren wanneer hij beter gewend is geraakt aan gelijktijdig werken in meerdere teams.


Reageer op dit artikel

  Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: