Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondWerkdruk stijgt, maar werknemer is meer tevreden

Achtergrond

Werkdruk stijgt, maar werknemer is meer tevreden

Voor het derde jaar op rij is de werkdruk gestegen, zo voelen werknemers in ons land. Toch zijn ze meer tevreden over hun werk dan eerder.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar medewerkerbeleving van onderzoeks- en adviesbureau Integron.

Werkdruk

Ruim een derde van de werknemers noemt de werkdruk te hoog. In 2017 was dat 32 procent en in 2016 31 procent. Dat heeft direct gevolgen voor de gezondheid van medewerkers: 36 procent van de respondenten ziet het aantal burn-outs binnen zijn organisatie toenemen.

Medewerkerstevredenheid

Toch zijn werknemers tevreden over hun werk. Ze geven hun werk gemiddeld een 7 als cijfer, en dat is 0,3 hoger dan vorig jaar. Organisaties die oog hebben voor hun mensen hebben de basis goed op orde, constateert Integron. Ze beschikken over medewerkers die veel voldoening uit hun werk halen en meer verantwoordelijkheid nemen in het werk.

Bijna een kwart van de werknemers zegt het beste uit zichzelf te halen voor de organisatie. Daarbij krijgen ze niet altijd de steun die ze nodig hebben van hun werkgever. Slechts 12 procent onderschrijft in sterke mate de stelling ‘Mijn organisatie zorgt ervoor dat ik het beste uit mezelf kan halen’.

Werk-privébalans

Wat zorgt vooral voor die tevredenheid? Als het gaat om de intrinsieke motivatoren worden medewerkers vooral gedreven door een betere baanzekerheid, een goede werk-privé-balans en het simpele feit dat het gezellig is met collega’s (collegiale sfeer). Dat zagen we ook al eerder, in een onderzoek van StepStone.

Uit het onderzoek blijkt dat bij organisaties die goed scoren op hoe ze met hun mensen omgaan dingen als zekerheid, middelen en salaris minder belangrijk zijn dan bij de gemiddelde organisatie. Bij deze organisaties hechten ze meer belang aan de eigen verantwoordelijkheid en op welke manier zij hun collega’s en leidinggevende kunnen benaderen, en zaken bespreekbaar kunnen maken. Het niveau van samenwerken en behoefte aan contact verandert dus voor hen.

Maar goed, de groeiende werkdruk blijft zorgelijk. Er wordt blijkbaar steeds meer van medewerkers verwacht, constateert Integron, terwijl medewerkers vaak moeite hebben om de juiste balans te vinden in werk en privé. Goede werkgevers hebben oog voor dergelijke aspecten.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: