Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondWerk-privébalans moet je regelmatig herijken

Achtergrond

afwegen

Werk-privébalans moet je regelmatig herijken

Wat werkt beter? Flexibeler roosters, zodat je meer mogelijkheden hebt om je privézaken er tussendoor te doen? Of vaste roosters, liefst maanden vooruit, zodat je werk en privézaken beter kunt plannen? Beide opties hebben veel voor- en tegenstanders, blijkt uit diverse onderzoeken en publicaties.

Zo heeft vliegmaatschappij Transavia dit voorjaar zijn piloten beloofd om meer rekening te houden met hun privéleven. De vliegers krijgen stabielere roosters die langer van tevoren vaststaan, zodat het werk makkelijker te combineren wordt met gezinstaken en hobby’s. Aan de toezegging gingen maandenlange onderhandelingen en een korte staking vooraf. Werkdruk, waardoor te weinig tijd overblijft voor privézaken en vakantie, was een van de voornaamste klachten van de vliegers. Hetzelfde geldt momenteel voor de piloten bij de KLM.

Liever flexibele roosters?

Maar niet iedereen is blij met een planning maanden vooruit. Bijna driekwart (72%) van de werknemers bij wie het werk en privézaken door elkaar lopen is toch tevreden over de werk-privébalans. Die troebelere grens lijkt hun tijdverdeling ten goede te komen en zorgt ervoor dat ze gelukkiger zijn op het werk. Zo blijkt uit een recente een peiling van Tempo Team, volgens het Belgische dagblad De Standaard.

Of toch vast?

Die flexibiliteit op de werkplek en in de werktijd zou er volgens datzelfde onderzoek ook voor zorgen dat de relatie tussen de werknemer en werkgever beter wordt. Ook gaan de werknemers hierdoor beter presteren en ze ervaren een betere balans tussen werk en welzijn. Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat 60 procent van de ondervraagden wel gelukkiger zou worden van een vaste(re) werkplanning.

Balanceren tussen werk en privé

De stemmen over vast of flexibel manoevreren tussen werk en privé lijken te staken. Voor beide is wat te zeggen, het hangt kennelijk toch sterk af van uw persoonlijke voorkeur. Belangrijk is om die regelmatig opnieuw te onderzoeken. Doe dat ‘balanceren tussen werk en privé’ bij voorkeur op een rustig moment tijdens het werk, of op vakantie.

Goede balans belangrijk voor werkgeluk

Stilstaan bij een goede verhouding tussen werk en privé is wel belangrijk. Zo zorgt een goede balans voor het meeste werkgeluk, volgens het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet. Vooral jongere werkenden zijn dol op een goede werk-privébalans, zo bleek uit onderzoek van Intelligence Group en GfK eerder dit jaar. En dan vooral om bewust gezond te leven en een gezonde leefstijl te kunnen onderhouden. “Om met name deze millennials te bereiken wordt het voor werkgevers steeds belangrijker om in de beleefwereld van medewerkers en potentiële medewerkers te komen”, aldus Maaike Kooter, projectleider employability bij Intelligence Group.

Balansmogelijkheden benadrukken

Wie jonge talenten wil werven, doet er goed aan om een gezonde balans tussen werk en privé te benadrukken. Bij expliciet vragen naar de werk-privé balans blijkt dat meer dan de helft (51%) van de achttien- tot dertigjarigen voor een goede werk-privébalans zorgt. Ze zien het als een van de manieren waarop ze hun hele leefstijl gezond kunnen houden. Binnen die jongerengroep zijn (para)medici (57%) het meest bewust bezig met een gezonde levensstijl. ICT’ers (17%) en onderwijskundigen (15%) leven het minst bewust gezond.

Meer werkstress

En vooral de jongere werknemers kunnen het weten. Zij hebben gemiddeld meer werkstress en meer vermoeidheidsklachten dan ouderen. Hoewel dit niet meteen tot verzuim leidt, hebben deze problemen wel grote nadelige effecten, stelt Arbo Unie. Uit eigen onderzoek bleek al enkele jaren geleden dat 32 procent van de dertigers zich na een nacht slapen niet uitgerust voelt. Van de twintigers geeft 18 procent aan het eigenlijk rustiger aan te moeten doen. Bij de dertigers is dat opgelopen naar 26 procent.

Wat kunt u doen aan een betere werk-privébalans? Lees hier vier gouden tips!


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: