Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsWerk loslaten tijdens de vakantie? Zo doe je dat

Blogs

Werk loslaten tijdens de vakantie? Zo doe je dat

Werk loslaten tijdens vakantie is een hele kunst voor veel mensen. Toch is dat niet zo moeilijk, zeker met de volgende tips.

Door Hans de Jonge

Iedereen kent dat gevoel tijdens vakanties, vaak halverwege. Je zegt tegen je partner: “Hè, ik heb het gevoel dat ik nu pas echt ben geland”. Alsof je lijf de bestemming al bereikt heeft, maar je geest er vertraagd achteraan komt. Je moet wennen aan de rust, de vrije tijd en vooral het loslaten van al die facilitaire beslommeringen.

De kerstdagen vallen dit jaar zeer gunstig. Met gebruik van een paar verlofdagen kun je zo twee weken weg. Maar in de skilift op weg naar boven kun je het toch niet laten: even snel je mail checken op je smartphone.

Hoe zorg je ervoor dat de ontspanningsstand tijdens de vakantie zo snel mogelijk wordt bereikt? Hoe zorg je ervoor dat je echt wég bent en de werkstress snel achter je laat?

Je werk loslaten tijdens de vakantie, hoe doe je dat?

Met de volgende tips vergroot je de kans op een ontspannen vakantie én als bonus een relaxte start als je weer terug bent.

 • Laat je werk thuis.
 • Neem geen managementboeken of vakliteratuur mee.
 • Sorteer tijdig voor vertrek voor, door een mail te sturen aan collega’s en leveranciers met de mededeling dat je er binnenkort tussenuit gaat maar nú nog tijd hebt iets voor ze te betekenen.
 • Boen je mailbox schoon. Weggooien is eng maar oh zo lekker als het gebeurd is.
 • Maak een to-do-list van zaken die je vóór de vakantie geregeld wilt hebben en vink lekker af.
 • Maak een bericht voor je afwezigheidsassistent met duidelijke informatie voor de achterblijvers (kijk hier voor een aantal voorbeeldteksten die je kunt gebruiken in je afwezigheidsassistent).
 • Als laatste: Haal diep adem en knip je digitale navelstreng tussen jou en je werk door: Zet werkmail op al je mobiele devices uit en demp al die werk gerelateerde Whatsapp-groepjes.

En dan de zachte landing bij terugkomst, want ook aan deze vakantie komt een eind. Werk de eerste dag thuis. Gelukkig is dit voor steeds meer mensen die werkzaam zijn in FM mogelijk. Laat je afwezigheidsassistent die eerste dag gewoon aanstaan om je ongestoord op de mailbox te kunnen storten. Je zult merken dat door het voorsorteren op je vertrek er veel minder mailtjes zijn in de inbox; je collega’s wisten dat je weg was en niet zou reageren en hebben andere oplossingen gevonden.

Je werk loslaten tijdens je vakantie? het is echt mogelijk!

Alvast een fijne kerstvakantie gewenst en een relaxte landing in 2018!

Hans de Jonge is manager accountmanagement Facilities bij de Sociale Verzekeringsbank. Deze blog is ook verschenen op de website van Facto.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: