Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementWendbaar dankzij agile werken. Maar hoe creëer je juiste cultuur?

Achtergrond

Wendbaar dankzij agile werken. Maar hoe creëer je juiste cultuur?

Met de juiste agile cultuur wordt de organisatie wendbaar. Zo kan management en personeel sneller inspelen op kansen, bedreigingen en verandering. Maar hoe creëer je een agile cultuur in de eigen organisatie? 3 Tips vanuit het veld.

Wat is er voor nodig om een agile cultuur tot stand te brengen? Dat vraagt Neil Emslie L&D-professional bij Thomson Reuters zich af in de LinkedIn-discussiegroep Linked:HR. Uit de reacties komen mooie tips van vakgenoten naar voren.

 Tweerichtingscultuur


Nummer één op de to-do lijst is wel om de top-downcultuur te veranderen in een van tweerichtingsverkeer, met speciale aandacht voor de communicatie. Zo stelt Werner Wingen, een Product Management Excecutive in de IT-sector, die onlangs bij een groot, klassiek bedrijf werkte dat agile werken invoerde. Wingen: “Dat betekent informatie en kennis omhoog en begeleiding naar beneden.”

“Met klassieke organisaties die steeds meer de innovatieaanpak van Google en Facebook nastreven, zou ik zeggen: zorg dat de laagste afdelingen gehoord worden. Zorg dat je onderdeel bent van de dialoog. Dat is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat agile niet alleen een papieren tijger wordt, maar er ook werkelijk een innovatieve cultuur ontstaat.”

En innoveren betaalt zich dubbel en dwars terug: bedrijven die veel investeren in innovatie zien veel rooskleurigere winst- en omzetverwachtingen tegemoet dan bedrijven die dat niet doen, bleek eerder uit onderzoek van Berenschot.

Open communicatieplatform


Elke ervaren professional is ‘agile genoeg’ om te weten dat een paar zaken onontbeerlijk zijn om een wenbare organisatie tot stand te brengen: naadloze communicatie, een focus op innovatie, een ambitie om samen te werken en dat ook te faciliteren. Zo stelt Dipankar Banerjee, HR-strateeg bij verschillende IT-organisaties. “Maar begin bij het begin: zorg dat er een organisatiebreed platform is dat voor iedereen toegankelijk is zodat verandering in de omgeving vroeg kan opgemerkt.”

Stop met functiespecialisatie


Transparantie en teamwork zijn onmisbaar voor een agile cultuur, voegt Sandra Ahnkron-Sundberg, Talentmanager bij het Zweedse Citerus AB daar aan toe. Maar dat vergt het herzien of zelfs opheffen van functiespecialisatie, stelt ze. “Agile werkt niet goed wanneer medewerkers voornamelijk individueel werken of in groepen met dezelfde expertise. Dan blijven mensen in dezelfde patronen hangen.”

In dit licht begon ING deze zomer ook met het invoeren van ‘squads’. Lees meer in de artikelen Agile Werken: ook ING is om en Agile werken: zo krijgt ING de medewerkers mee.

Bron: PW De Gids


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: