Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementWeinig behoefte aan wettelijk regelen van HNW

Cultuurverandering en management

Weinig behoefte aan wettelijk regelen van HNW

Thuiswerken is voorlopig niet wettelijk geregeld. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid heeft niets over flexibel werken vastgelegd. Maar maakt het wettelijk regelen het wel makkelijker om Het Nieuwe Werken in te voeren?

Het wetsvoorstel Flexibel Werken van GroenLinks en CDA werd niet meegenomen in de nieuwe wet.“Er is weliswaar aandacht in de nieuwe wet voor flexibele vormen van werken, maar dan gaat het puur om flexibel in de zin van de arbeidsovereenkomst, bepaalde tijd versus onbepaalde tijd. Het voorstel over het zelf uren indelen en thuiswerken is nog lang niet zo ver”, concludeerde jurist arbeidsrecht Joost Buur van KZO Advocaten.

Makkelijker binnen de organisatie?
De meerderheid van de bezoekers op deze site lijkt dan ook niet behoefte te hebben aan het wettelijk regelen van flexibel werken.  Slechts 28 procent was het eens dat een wet HNW wat makkelijker zou maken binnen de eigen organisatie. 72 procent stemde tegen op deze stelling die de afgelopen weken op de site stond.

Meer weerstand?
Een wet om flexibel werken te regelen verplicht te regelen kan veroorzaken dat er juist meer weerstand ontstaat en ook dat het inflexibeler wordt, stelt M. Blom. “Het nieuwe werken wordt immers door iedereen anders ingevuld.” Is een belangrijk kenmerk van HNW niet taakvolwassenheid?, vraagt P. Klein Tuente zich af. “Laten we het zelf regelen, er zijn al teveel regels.”

Een gedetailleerde wet zou volgens Sjaak Stibbing “het benutten van de eigen verantwoordelijkheid/situatie die essentieel is voor HNW alleen maar frustreren.”

Vanuit de mens zelf?

Poppe Wijnsma vindt dat HNW vanuit de men zelf moet komen. Daarvoor is geen wet nodig. “Als de overtuiging niet waar gemaakt kan worden is er geen basis om in het nieuwe werken te blijven geloven.”

Een kwestie van afspraken?
En wat zou zo’n wet dan precies moeten regelen, vraagt
Arthur Tutein Nolthenius zich af. “Tussen hoe laat en hoe laat je wel/niet mag werken? Of je wel/niet je mobile communicatiemiddelen moet beantwoorden als je niet op kantoor bent? Wanneer je flexdag is en of je een flexplek moet kunnen reserveren? En hoe lang je achter een bureau mag zitten, waarna je moet gaan staand werken? Het is een kwestie van afspraken tussen werkgever en werknemer en geen overheidstaak.”

Enorm arsenaal aan ambtenaren is nodig?

Volgens Ary Velstra is het logistiek gewoon niet handig. “Een wet zou algemeen geldend zijn terwijl er heel veel organisaties en banen c.q. opdracht zijn waar thuiswerken gewoon niet gaat. Kortom er zouden tientallen zo niet honderden uitzonderingen moeten worden beschreven. En die moeten dan weer worden gehandhaafd door een enorm ambtenaren arsenaal.”

Te veel uiteenlopende interpretaties?
Toch zijn er ook voorstanders. Het nadeel van het ontbreken van wettelijke regels is volgens H. Monfils “dat er nu zeer uiteenlopende interpretaties van rechten en plichten bestaan.” R.J.A. Verberne is het met Monfils eens. “Maar een kaderwet met hoofdlijnen en basale rechten en plichten volstaat. Laat vertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden en ZZP-ers daar concreet uitwerking aangeven in de vorm van aanbevelingen.”

Het regelen van HNW in een Wet maakt het rigide terwijl het ‘ proces’ dat het tot een succes maakt juist fluide is, stelt Patrick van Engers. “Een basis wetgeving zoals de WOR zou mogelijk een handvat en wettelijk kader scheppen. Definieer wat HNW in de basis inhoudt en zorg dat het management het creatieve in het proces stimuleert en faciliteert in plaats van het proces regeert.”

(Born: Redactie Over Het Nieuwe Werken)


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: