Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondWat levert job crafting nu eigenlijk op?

Achtergrond

Wat levert job crafting nu eigenlijk op?

Concentreer je op de onderdelen van je werk waar je echt goed in bent en zoek oplossing voor de rest. Job crafting klinkt zo logisch. Toch lijkt het vaak weinig op te leveren, terwijl het veel tijd kost.

Dat kan anders, stelt Luc Dorenbosch op Over Duurzame Inzetbaarheid. Hij praat liever over smart crafting. Wat bedoelt hij precies?

De voordelen van job crafting zijn duidelijk: je wordt beter in wat je al goed kunt, die sterke eigenschappen leer je gebruiken in meerdere situaties en contexten, waardoor je makkelijker loskomt van het voorgestanste functieprofiel en zo wordt je breder, beter en duurzamer inzetbaar. Maar bij job craften moeten medewerkers niet alleen taken afstoten, ze moeten er ook taken van collega’s bij nemen die zich zo beter op hun sterkere kanten kunnen concentreren.

Uitruil van taken

Het is een uitruil van taken tussen medewerkers, en die gaan daarbij soms te veel uit van hun eigen, persoonlijke talenten en wensen. Jammer, vindt Luc Dorenbosch. “Weeg de wensen en behoeften van de organisatie en de toekomstige ontwikkelingen in het beroep mee bij de keuze(s) waarop je gaat concentreren. Ga niet alleen uit van je eigen behoeften, dat voorkomt teleurstellingen. Maar ga als HR wel uit van de wensen van de medewerkers zelf, zij kennen het werk het beste.”

Kan je een voorbeeld geven van dit smart craften?
“Op een afdeling van een groot ICT-bedrijf werkten vooral data-architecten. Toen de afdeling net was gevormd, hadden deze mensen heel innovatief werk dat bijna niemand anders kon: vormgeven van internetcatalogi. Het was heel waardevol en ook bijzonder dat deze mensen dat werk zo goed konden, vooral tijdens de snelle groeifase van het internet. Maar vele jaren later deden ze dat werk nog altijd, terwijl het van heel bijzonder was geworden tot standaard, uitvoerend routinewerk dat veel andere functies ook konden doen. Ze wilden zelf graag ander werk gaan doen, analyseren en anticiperen op toekomstige problemen en knelpunten bij netwerkverbindingen. Maar het bedrijf had niet het idee dat ze die verandering aan zouden kunnen, omdat ze zo lang alleen dat ene werk hadden gedaan. Terwijl deze mensen wel hadden gekeken naar de toekomstige werkbehoefte bij henzelf, en ook bij de organisatie waar ze voor werkten. Als het idee uit de mensen zelf komt, is het beter om ze de kans te geven: laat maar zien, doe het maar, bewijs het maar. HR kan vaak niet goed inschatten wat mensen wel of niet aankunnen.”

Hoe geef je medewerkers zelf het gereedschap om snel en slim om te gaan met veranderingen die steeds sneller lijken te gaan, een van de thema’s uit je workshop op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid?
“Ik geloof niet zo in dreigende taal uiten over de hel en verdoemenis waar je in komt als je nu niet… Dan schieten de meeste mensen in de verdediging, en slaan ze dicht. Ik geloof meer in een open vraag, zoals ‘Kijk eens 20 jaar terug, en kijk dan eens 20 jaar vooruit.’ Hoe ben je ooit begonnen bij dit bedrijf, in welke functie, wat is er sindsdien veranderd, wat kost meer en minder tijd. Zo’n verkenning hoeft niet bedreigend te zijn, want veranderingen zijn er altijd. Ook denk ik dat veel veranderingen niet zo snel gaan als sommige mensen graag roepen. De toekomst blijft lastiger te voorspellen dan we denken, zelfs op korte termijn. Toch zijn er altijd wel kruispunten waarop een functie verandert, omdat het werk dan een andere kant op gaat dan voorheen. Als je die op tijd kan zien aankomen, kan je de richting nog goed beïnvloeden, denk ik zo.”

Hoe craft je zo op slimme manier de betere banen?

Hoe kan HR de toekomst het beste verkennen samen met degenen die de toekomst vorm geven, en hoe komen daar de slimst gecrafte banen uit? Luc Dorenbosch laat dat u zelf ervaren tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 31 mei aanstaande. Klik hier voor alle informatie en inschrijfmogelijkheden.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: