Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondWaarom zijn organisaties toch zo gevoelig voor hypes?

Achtergrond

Waarom zijn organisaties toch zo gevoelig voor hypes?

De meeste organisaties beginnen aan Het Nieuwe Werken om de verkeerde redenen, vindt Frederik Anseel, hoogleraar Gedrag en Organisaties. Hij staat te boek als een rebel in de wereld van HR. Een gesprek over de uitdagingen voor het werken en organiseren in de toekomst.

Door Henny van Egmond

“Agile werken, dat is eigenlijk terug naar de lopende band.” Of: “Goeroes die zeggen dat ze weten hoe de toekomst eruitziet; dat ben ik kotsbeu.” De Belgische hoogleraar Anseel wordt niet voor niets de rebel van HR genoemd. “Maar dat zegt meer over HR dan over mij.”

De organisatiepsycholoog is sinds een jaar hoogleraar Gedrag in Organisaties en vice-dean van de businessschool aan het befaamde King’s College in Londen. Hiervoor was hij verbonden aan de Universiteit van Gent. Ook was hij werkzaam bij diverse andere businessschools en universiteiten, waaronder Groningen. Hij is tevens voorzitter van de European Association of Work and Organizational Psychology.

Op 13 december spreekt Anseel op het congres “De toekomst van werk is maatwerk”in de Jaarbeurs in Utrecht. Meer informatie en aanmelden: www.congrestoekomstvanwerk.nl.

Evidence based

Anseel, hoofdspreker op het congres ‘De toekomst van werk is maatwerk’ (13 december 2018), is kritisch op veel zaken. En eigenlijk is de reden steeds hetzelfde. “Mensen komen met allerlei perspectieven, nieuwe manieren van werken, hypes, zonder dat er enig bewijs is dat het werkt. Ik ben een wetenschapper die evidence based werkt. En meestal zijn er geen feiten die aantonen dat iets werkt. Neem agile werken, ik zie dat als een uiting van de industriële revolutie. Mensen die het invoeren, zeggen dan dat ik het verkeerd begrepen heb. Dat mensen juist echte verantwoordelijkheid krijgen. Maar wat ik zie als ik het onderzoek, is heel veel sturing, heel veel rapportages en heel veel control.”

Hypes

“Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat lean, agile of het vroegere business process re-engineering echt werkt. Het zijn hypes. In de academische wereld is er nu zelfs onderzoek naar hoe het toch komt dat sommige organisaties zo gevoelig zijn voor dit soort hypes. Vaak werkt het zo: er is een aantal goeroes dat vertelt hoe de wereld er in de toekomst eruit gaat zien. Ze pakken een of twee succesverhalen van organisaties en voor je het weet heb je enkele early adaptors. Zonder enig wetenschappelijk bewijs wordt het dan door iedereen gekopieerd.”

Anseel beweert niet dat vernieuwende manieren van werken niet mogelijk zijn. Buurtzorg is zo’n voorbeeld. Waar het fout gaat is dat andere organisaties die simpelweg kopiëren. “Het probleem met die goeroes die vertellen dat je allemaal agile of het nieuwe werken moet invoeren, is dat juist daardoor veel kapot wordt gemaakt. Ik geloof niet dat iemand de toekomst kan voorspellen, ik geloof ook niet in universele oplossingen. Als gevolg van de ICT-revolutie leven we in een twilight zone. Juist een periode voor experimenteren en onderzoeken.”

Echte bedreigingen

De grootste gevaren van alle nieuwe technologie zijn niet het verdwijnen van banen, omdat ze overgenomen worden door technologie, of dat bedrijven teloorgaan door disruptieve ontwikkelingen. De echte bedreigingen zijn volgens Anseel enerzijds dat traditionele managers nieuwe technologie gebruiken om mensen nog scherpere targets op te leggen, meer te monitoren en te controleren. En anderzijds dat we een ideaalbeeld creëren waar mensen helemaal niet aan toe zijn. “Mensen hebben een groot adaptief vermogen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen zich kunnen aanpassen, nieuwe skills kunnen leren. Maar dan moeten organisaties daar wel ruimte voor bieden. Daarvoor moeten we wel van mens tot mens in gesprek om te onderzoeken hoe mensen zelf hun toekomstig werk zien. Of ze wel hetzelfde werk willen blijven doen, bij dezelfde organisatie. Welke angsten en hoop ze hebben.”

De dialoog is volgens Anseel cruciaal, waarbij leiders een belangrijke rol spelen. Nu maken ceo’s in zijn ogen regelmatig verkeerde keuzes. Ze lopen een goeroe achterna, zonder echt te kijken naar de geschiedenis van de organisatie. “En waarom? Als iedereen agile werken invoert, dezelfde HR-praktijken toepast, allemaal dezelfde kostenreducties doorvoert, hoe onderscheid je je dan nog als organisatie?”

Het is duidelijk: tijdens het congres ‘De toekomst van werk is maatwerk’ in december kunnen de bezoekers een kritische Anseel verwachten. “Een gezonde, kritische blik op praatjes die worden verkocht over werken en organiseren. Ik hoop dat ze weggaan met goesting en echte zin om een eigen oplossing te vinden, in de wetenschap dat er geen succesformule is die ze kunnen kopiëren.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: