Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersElders werkenVooral managers lopen risico’s bij mobiel werken

Elders werken

Vooral managers lopen risico’s bij mobiel werken

 

Onderweg werken op je mobiele device is behoorlijk riskant. Je loopt namelijk grote risico’s te worden gehackt als je werkt via wifi onderweg. Cafés en koffiehuizen zijn het meest risicovol, gevolgd door luchthavens, hotels, conferentiecentra en vliegtuigen.

Dat blijkt uit de resultaten van het iPass Mobile Security Report 2017. Dit rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 500 organisaties in Europa en de Verenigde Staten.

Mobiel werken

Het iPass Mobile Security Report 2017 maakt inzichtelijk hoe bedrijven omgaan met alle securityrisico’s gerelateerd aan mobiel werken. Zo’n 93% maakt zich meer zorgen gezien het toenemend aantal mobiele medewerkers. Bijna de helft (47%) is erg bezorgd, terwijl dat in 2016 nog maar 36% was. Verder verbiedt tweederde (68%) het gebruik van publieke Wi-Fi hotspots (62% in 2016).

Man-in-the-middle aanvallen

‘Man-in-the-middle’ aanvallen zijn de grootste bedreiging tijdens het werken via publieke Wi-Fi hotspots, volgens 69% van de respondenten. Daarbij kan een aanvaller ongezien alle communicatie onderscheppen of veranderen. Andere grote risicobronnen zijn het niet gebruiken van encryptie (63%), ongepatchte operating systemen (55%) en hotspot spoofing (58%).

‘Geen 9-tot-5’

“C-level managers lopen het grootste risico te worden gehackt tijdens mobiel werken” zegt Raghu Konka, Vice President engineering bij iPass. “Dat zijn namelijk geen 9 tot 5 werkers, zijn vaak onderweg en hebben toegang tot de meest gevoelige bedrijfsinformatie. Zij vertegenwoordigen een gevaarlijke combinatie van hoge waarde en hoge beschikbaarheid, waardoor ze een interessant doelwit zijn voor elke hacker. Vooral in de overal aanwezige cafés en koffiehuizen, met tegenwoordig snelle Internetverbindingen. Alleen zijn niet al deze gelegenheden goed beveiligd, waardoor iedereen die er gebruik van maakt potentieel kwetsbaar is.”

Securitybewustzijn

“Organisaties worden zich steeds bewuster van de mobiele securityrisico’s, alleen worstelen ze nog met de balans te vinden tussen security en productiviteit$rdquo;, aldus Konka. “Ze beseffen dat medewerkers via gratis Wi-Fi hotspots meer kunnen werken en dus productiever zijn, maar tegelijkertijd nemen de securityrisico’s daarvan toe. Hoewel een man-in-the-middle aanval als het grootste risico wordt gezien, groeit tevens het aantal aanvalsmethoden. Organisaties moeten nog meer de verantwoordelijkheid nemen te waarborgen dat hun mobiele medewerkers overal veilig met het Internet verbonden zijn.”

Meer kansen dan bedreigingen

“In de praktijk reageren veel organisaties eerst met verbieden, in plaats van nadenken over oplossingen”, zegt Konka. “Daarmee negeren ze de trend dat het snelgroeiend gebruik van mobiele apparatuur veel meer kansen met zich meebrengt dan bedreigingen. In plaats van defensief reageren op alle securityrisico’s met beperkingen die soms onuitvoerbaar zijn of demotiverend, doen organisaties er verstandig aan mobiele medewerkers te faciliteren met de benodigde tools om overal en altijd veilig online te kunnen werken.”

Bron: Werken 2.0


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: