Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeHRMVertrouwen in werkgever neemt af hoe langer werknemer in dienst is

HRM

Vertrouwen in werkgever neemt af hoe langer werknemer in dienst is

Achterkamertjespolitiek, niet open en transparant zijn over het eigen beleid en regels. Hoe langer werknemers in dienst zijn van een organisatie, hoe meer hun vertrouwen in de werkgever afneemt.

Dat is de opmerkelijke conclusie van een Amerikaans onderzoek aan de University of California.

Medewerkersvertrouwen

Volgens de onderzoekers loopt het werknemersvertrouwen averij op, doordat bedrijven niet open en transparant zijn over de wijze waarop het eigen beleid en de interne regels worden gehandhaafd. Wat er gebeurt wanneer een medewerker een klacht indient of juist zelf de regels overtreedt, blijft meestal verborgen voor de rest van de organisatie.

Achterkamertjes

Werknemers denken door deze achterkamertjespolitiek dat geheimzinnigheid de norm is in de organisatie. Het gevaar is dat werknemers daardoor zelf ook gaan verhullen waar ze mee bezig zijn. Hierdoor wordt essentiële informatie niet gedeeld. Dit is schadelijk voor de organisatie en voor de werknemers.

HR

De onderzoekers vinden dat HR-professionals belangrijke lessen kunnen leren uit het onderzoek. Omdat de meer ervaren werknemers vaak een rol spelen in het onboarden van nieuwkomers, kunnen ze het vertrouwen dat nieuwe werknemers in de organisatie hebben ook schaden.

Openheid van zaken

Kortom, organisaties moeten openheid van zaken moeten geven. “Door open te zijn over procedures voorkom je dat mensen valse claims doen en weten alle medewerkers dat overtredingen consequenties hebben”, stelt Jone Pearce, professor Organisatie en Management aan de University of Colombia.

“Openheid zorgt ervoor dat de regels eerlijk worden toegepast. Geheimhouding voorkomt misschien gezichtsverlies voor de organisatie of de betrokken medewerkers, maar je betaalt hier wel een prijs voor. Die prijs is verlies van vertrouwen in het leiderschap en het beleid.” Bedrijven kiezen volgens Pearce vaak voor geheimhouding om de privacy van werknemers te beschermen.

Bron: PWnet


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: