Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersMobiliteitVergeet bereikbaarheid niet bij HNW

Blogs

Vergeet bereikbaarheid niet bij HNW

Door: Gerard Bergsma, commercieel directeur Infopact

Wanneer organisaties Het Nieuwe Werken invoeren kijken ze vaak naar de bekende IT-thema’s: elke medewerker krijgt een laptop en smartphone, iedereen lekker thuis, op een flexplek of onderweg aan het werk en meer is niet nodig. Ik merk in de praktijk dat er bij de invoering van HNW veel zaken zijn waar bedrijven nauwelijks, of te laat, aan denken. Eén van die onderwerpen is de bereikbaarheid van hun organisatie. > Lees verder

Dat is zonde, want bereikbaarheid is juist iets waar bedrijven zich in deze tijd goed op kunnen onderscheiden. Ze zullen ook wel moeten, want klanten rekenen hen steeds meer af op bereikbaarheid. Die willen snel geholpen worden en verwachten dat ze een organisatie via verschillende kanalen op elk willekeurig moment kunnen bereiken. Door het HNW staat de bereikbaarheid onder druk. Mensen zijn onderweg en zitten op verschillende plekken in het pand. Hoe zorgen organisaties die HNW hebben ingevoerd voor een optimale bereikbaarheid en welke rol speelt IP-communicatie daarbij?

Vast-mobiel integratie
Vaak maken organisaties gebruik van verschillende netwerken voor hun vaste en mobiele telefonie, maar door de komst van thuiswerken en de toename van flexplekken op kantoor neemt het gebruik van mobiel dataverkeer en telefonie via het GSM-netwerk toe. Gesprekken via het GSM-netwerk zijn nog steeds flink duurder van via het vaste netwerk. Dat is een belangrijke reden dat steeds meer organisaties gebruik maken van IP-communicatie. Hierdoor zijn spraak- en data-applicaties en vaste en mobiele netwerken veel eenvoudiger te integreren. Alle vormen dat data en communicatie (zoals bedrijfstelefonie, internet, e-mail en pinnen) lopen dan via één netwerkinfrastructuur.

Altijd bereikbaar
Organisaties kunnen met IP-communicatie hun bereikbaarheid flink verbeteren. Doordat vast en mobiel telefoonverkeer eenvoudig geïntegreerd wordt, zijn medewerkers bereikbaar via één nummer. Daarnaast kunnen medewerkers eenvoudig aan een bedrijfsnetwerk toegevoegd worden. Ook is het mogelijk om tijdens vakanties of afspraken bellers door te schakelen naar de centrale of een collega. Klanten willen doorgaans niet perse een individu bereiken, maar een antwoord krijgen van de organisatie waarmee ze op hun manier in contact treden. Ze willen daarin niet afhankelijk zijn van de bereikbaarheid of beschikbaarheid van het individu.

Samenwerken met social tools
Een gevolg van HNW is mensen overal en nergens aan het werk zijn. Dat kan een efficiënte samenwerking verhinderen. Een voordeel van IP-communicatie is dat het eenvoudig te integreren is met social tools, zoals Microsoft Lync en Avaya Presence. Deze tools bieden functionaliteiten op het gebied van communicatie, zoals e-mail, bellen, chatten en video-conferencing. Gebruikers kunnen hun desktops, applicaties en documenten met anderen delen, waardoor deze informatie tijd- en plaatsonafhankelijk beschikbaar is. Ook kunnen ze eenvoudig samenwerken via veilige vergaderfuncties, en hoeven er geen documenten over e-mail heen en weer worden gestuurd. In combinatie met bijvoorbeeld video-conferencing krijgen medewerkers dezelfde ervaring als een face-to-face meeting en de organisatie bespaart op kosten en tijd.

Tips & trucs van IP-communicatie
Voor ondernemers is het in het kader van HNW daarom belangrijk om zich te verdiepen in de mogelijkheden van IP-communicatie. Niet alleen om kosten te besparen en de bereikbaarheid van de organisatie te verhogen, maar ook omdat het ISDN-netwerk op korte termijn zal worden uitgefaseerd. En dan? Wanneer een organisatie kiest voor IP-communicatie is het wel belangrijk om aan een aantal randvoorwaarden te voldoen:

 • Kies een gesloten netwerk: Met een gesloten netwerk wordt de kwaliteit continu bewaakt en is duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Via SLA’s worden de betrouwbaarheid, snelheid en beschikbaarheid van het netwerk geborgd.
 • Zorg voor voldoende bandbreedte: Om de kwaliteit te kunnen borgen is voldoende bandbreedte noodzakelijk. Big data, video bellen en de exponentiele groei van het gebruik van smartphones en tablets zorgen voor een stijging in de vraag naar bandbreedte.
 • Maak gebruik van één netwerkinfrastructuur: Wanneer je als organisatie alle telefonie- en dataverkeer integreert in één netwerkinfrastructuur, is het beheer van dat netwerk veel eenvoudiger. Aangezien de pc’s en telefoons op één poort kunnen worden aangesloten is er bovendien minder bekabeling nodig.

Naast bereikbaarheid zijn er uiteraard nog vele andere onderwerpen waar organisaties mee aan de slag moeten wanneer ze starten met HNW. Maar ik denk dat een goede bereikbaarheid de basis vormt en daarom de hoogste prioriteit verdient!


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: