Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsVastgoed is voor ‘Het Nieuwe Werken’ een afgeleide

Blogs

Vastgoed is voor ‘Het Nieuwe Werken’ een afgeleide

Door: ir. Frank Zwetsloot mre

Vastgoedpartijen zien ‘Het Nieuwe Werken’ als een manier voor bedrijven om te bezuinigen op de kosten van vastgoed. Ze overschatten hun rol omdat de veranderende behoefte aan vastgoed een afgeleide is van de behoefte van organisaties aan werkplekken. Deze behoefte wordt anders door de nieuwe manier van werken.

Het Nieuwe Werken zorgt voor een verandering van de wijze van managen die tot gevolg kan hebben dat er een andere behoefte aan vastgoed ontstaat. Bezuinigen op vastgoed mag echter niet leidend worden in organisatieveranderingen. De kans is dan groot dat ze mislukken.

De kern van het Nieuwe Werken zit in de verandering van de wijze van management. Medewerkers worden meer zelf verantwoordelijk en krijgen daarvoor meer vertrouwen van hun management. Om dit te bereiken gaan managers op output sturen. Dit in plaats van aanwezigheidsplicht van medewerkers. De medewerkers krijgen concrete en meetbare opdrachten mee. Waar, wanneer en hoe de medewerker die invult is zijn eigen verantwoordelijkheid. De medewerkers krijgen door deze verandering andere opdrachten mee en wordt er meer overgelaten aan hun eigen creativiteit.

Als de verandermanagers praten over ‘Het Nieuwe Werken’ komen er nauwelijks vastgoedaspecten naar voren. Voorbeelden zijn:
Slimmer, efficiënter en effectiever werken; nieuwe verwachtingen t.a.v. werken; nieuwe manieren van leidinggeven; minder hiërarchie; meer eigen verantwoordelijkheid; meer delegeren; meer overlaten aan eigen creativiteit en oplossingsgerichtheid.

Wat verandert er voor de Vastgoedwereld?

De behoefte aan meer flexibiliteit wordt alleen maar groter. De vastgoedwereld is niet gewend hier goed mee om te gaan. Beleggers richten zich nog steeds op de langjarige huurcontracten en weinig tot niet op de flexibele behoeften in de markt. Het gaat hierbij dan niet om de gebouwen maar om de gebruikers en de wijze waarop gebruik wordt gemaakt van de kantoren.

Nieuwe werken biedt  kansen voor vastgoed

Ondanks de ondergeschikte rol van vastgoed voor Het Nieuwe Werken liggen er wel voldoende kansen voor deze branche.

De grotere mate van flexibiliteit veroorzaakt andere behoeften aan werkplekken. De traditionele vaste werkplek wordt ingeruild voor meerdere werkplekken. Een thuis werkplek, een (flexibele) kantoorwerkplek en meerdere werkplekken onderweg (auto, wegrestaurant). Met name de behoefte aan flexibele werkplekken onderweg bieden kansen voor de vastgoedwereld.

Het belangrijkste is dat de vastgoedbranche haar ondergeschikte rol accepteert en luistert naar de flexibele behoefte van klanten. Door goed te luisteren naar de klant zal blijken dat de totale behoefte aan werkplekken (en kantoormeters) niet zomaar kleiner wordt.

ir. Frank Zwetsloot mre, vireovastgoed.nl.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: