Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsValkuilen van flexibel werken

Nieuws

Valkuilen van flexibel werken

Flexibel werken zorgt voor werknemerstevredenheid, een betere werk-privébalans en meer productiviteit. Toch zijn er valkuilen waar je op moet letten.

Stel je voor, je hebt de afgelopen maand extra uren gewerkt zodat je een lang weekend weg kunt met je gezin. Dit heb je keurig afgesproken met je leidinggevende, maar als het zover is, staat er ineens een belangrijke vergadering met een van de grootste klanten op je agenda op de vrijdagmorgen van je vertrek. Je wordt verwacht daarbij te zijn. Wat doe je?

Of je hebt afgesproken vier dagen van tien uur te werken, om de vrijdag structureel vrij te hebben, maar je leidinggevende blijft je uitnodigen en lastig vallen met afspraken op die dag. En je krijgt niet extra betaald voor die extra uren.

Flexibel werken biedt niet voor iedereen voordelen

Edward Hyatt en Dr. Erica Coslor van de Universiteit van Melbourne deden onderzoek en kwamen dit soort valkuilen veel tegen. En wat blijkt uit hun onderzoek: flexibel werken is niet voor iedereen een verbetering. Veel flexibele werkers worden weer teruggetrokken en door sociale druk of druk van leidinggevenden nemen zo te veel hooi op de vork.

Vier dagen van tien uur

Het vier dagen tien uur per dag werken kan bijvoorbeeld zelfs schadelijk zijn, stellen de onderzoekers. Werknemers worden namelijk meer vermoeid door de lange dagen die ze maken en extra uren. Ook, stellen de onderzoekers, kiezen vooral vrouwen voor flexibele werktijden, daarom hebben juist zijn meer invloed van de gevolgen ervan.

Sociale druk

Andere nadelen aan het flexibel werken zijn onder meer de sociale druk die er bestaat om je heen om toch maar in traditionele rollen te werken, terwijl je net hebt afgesproken dat je flexibel werkt. Of wat te denken van het ontstaan van negatieve beeldvorming van thuiswerkende collega’s en het beeld dat bestaat dat als je promotie wilt maken, je vooral gezicht op kantoor moet laten zien.

Dat verklaart dat veel werknemers die onderhandeld hebben om flexibel te kunnen werken toch wel weer bij die ene vergadering zijn, of op hun vrije momenten toch de e-mails bijwerken.

Kortom, flexibiliteit kan alleen voordelen als het echte flexibiliteit is.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: