Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeHRMThuiswerken heeft positieve invloed op ziekteverzuim

HRM

Thuiswerken heeft positieve invloed op ziekteverzuim

Vaker thuiswerken is goed voor de gezondheid. Het beter combineren van werk en privé heeft namelijk een positieve invloed en zal leiden tot minder ziekteverzuim.

Dat zegt socioloog Tanja Traag van het CBS in het Reformatorisch Dagblad.

Werk nooit af

Overigens geldt het niet voor iedereen. “Voor een thuiswerker die het idee krijgt dat zijn werk nooit af is, heeft het een negatieve invloed.”

Ziekteverzuim

CBS deed onderzoek naar ziekteverzuim. Dat schommelt al jaren tussen de 3,8 en 4,2 procent. In 2016 meldden werknemers zich 39 op de 1000 werkdagen ziek (3,9 procent). Bij de overheid en in het openbaar bestuur is het ziekteverzuim het hoogst, in de horeca, de landbouw en de visserij het laagst, meldt hoofdsocioloog.

De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden, kenmerken van de werknemers en de bedrijfsgrootte. Een deel van de verschillen is demografisch te verklaren. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen, ouderen vaker dan jongeren. Ook werkdruk heeft grote invloed.

Ambtenaren

Dat ambtenaren zich vaker ziek melden verklaart Traag door het feit dat ze vaak ouder zijn, terwijl hun gezondheid afneemt. “Deze uitkomst wil echter niet zeggen dat ambtenaren de kantjes er vanaf zouden lopen.”

Mentaliteit speelt ook mee, volgens de sociologe. “Een werknemer in een bedrijfje met vier werknemers weet dat hij zijn collega’s bij ziekte direct opzadelt met extra werk. In een bedrijf met honderd werknemers is dat minder zichtbaar.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Ga Het Nieuwe Werken voorbij!

  Traditionele organisatiemodellen en vormen van management verliezen steeds meer terrein. Door de snelle veranderingen op maatschappelijk, economisch en technologisch gebied zien bedrijven zich genoodzaakt om wendbaar te zijn en efficiënt te werken. Hierbij staat niet alleen de klant centraal: het belangrijkste kapitaal van uw organisatie is uw werknemer.

  Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder

  ‘Het Nieuwe Werken’ is een uitkomst van de technologische ontwikkelingen, die tijd- en plaats onafhankelijk werken mogelijk maken. Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder. Het personaliseren van werk komt centraal te staan, waarbij HR een belangrijke rol speelt. Zodat u zoveel mogelijk van uw medewerkers, zo lang mogelijk aan het werk kan houden. Op een gezonde en gemotiveerde manier.

  Op 13 december vind het congres De Toekomst van werk is maatwerk plaats. Naast een unieke ontmoeting met dé HR-rebel Frederik Anseel, krijgt u concrete handvatten om te werken om te werken aan uw eigen vernieuwing.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: