Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsThuiswerken om collega’s te ontlopen

Nieuws

Thuiswerken om collega’s te ontlopen

De kinderen van school kunnen halen. Niet meer in de files staan. Ongestoord werken. Er zijn allerlei redenen waarom je zou willen thuiswerken. Een op de vijf werkende Nederlanders doet het wel eens om collega’s te ontwijken.

Dit blijkt  uit onderzoek van Logitech onder ruim duizend Nederlanders die minstens 32 uur per week in loondienst werken. Daaruit blijkt maar weer dat thuiswerken heel normaal is geworden. Meer dan de helft van hen zegt wel eens thuis te werken. Onder hoogopgeleiden is dit ruim 75 procent en van de laagopgeleiden werkt slechts 29 procent weleens thuis.

Van de alleenwonenden werkt ruim een kwart (26,7 procent) thuis om (bepaalde) collega’s niet onder ogen te hoeven komen.  Wel vindt een groot deel van deze thuiswerkers dat ze zelf minder verantwoordelijkheid nemen en minder teamspirit tonen.

Technologie

“De moderne techniek past zich tegenwoordig perfect aan elke werkomgeving en wensen van de medewerker en werkgever aan, ongeacht waar iemand zich bevindt”, zegt Marc van den Helder, marketing manager Logitech.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 35,5 procent van de vrouwen en 47,6 van de mannen op kantoor werken achterhaald vindt vanwege de digitale mogelijkheden. “Cijfers die mij niet verbazen. In oktober vorig jaar hebben we de ‘Thuiswerkweek’ gelanceerd, omdat we er van overtuigd zijn dat met regelmaat thuiswerken goed is voor zowel werkgevers als werknemers.”

Productiviteit

Thuiswerken is productiever, vindt 59 procent van de werknemers. Daarentegen denkt 72,1 procent dat thuiswerkers belangrijke input en inspiratie missen. Iets wat 69 procent van hen die weleens thuiswerken ook zo ervaart. “Thuiswerken moet er niet toe leiden dat je het contact met je collega’s verliest en zodoende onvoldoende input krijgt om je werk goed te doen”, vult Van den Helder aan.

“Dat is bovendien ook niet nodig, want dankzij de huidige techniek kan je thuis de ultieme werksetting creëren. Hierdoor communiceren en werken thuiswerkers juist vanuit hun comfortzone met collega’s op andere locaties. Dit ondervangt een gebrek input en inspiratie.” Wie deze thuiswerkplek dan moet inrichten, de werkgever of de werknemer, is een volgende vraag.

Thuiswerken tegen ziekteverzuim

Voor 51 procent van de ondervraagden heeft de werkgever regelingen getroffen om thuiswerken mogelijk te maken. Voor een kwart van de Nederlanders die hebben aangegeven wel eens thuis te werken heeft de werkgever niets geregeld. “Ik vind het de taak van de werkgever om te zorgen dat een medewerker goed thuis kan werken”, stelt Van den Helder. “werknemers die zo nu en dan thuiswerken zitten naar mijn mening lekkerder in hun vel en zijn wellicht gezonder.” Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70 procent van mening is dat thuiswerken het ziekteverzuim terugdringt.

Verantwoordelijkheid

Bijna de helft (48,5 procent) van alle respondenten vindt dat thuiswerkers minder verantwoordelijkheid nemen. Opvallend is dat ook 43 procent van de thuiswerkers dat ook vindt. Ruim 42 procent vindt dat thuiswerkers minder teamspirit hebben, iets wat 32,4 procent van de thuiswerkers zelf ook zo ziet.

 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Ga Het Nieuwe Werken voorbij!

  Traditionele organisatiemodellen en vormen van management verliezen steeds meer terrein. Door de snelle veranderingen op maatschappelijk, economisch en technologisch gebied zien bedrijven zich genoodzaakt om wendbaar te zijn en efficiënt te werken. Hierbij staat niet alleen de klant centraal: het belangrijkste kapitaal van uw organisatie is uw werknemer.

  Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder

  ‘Het Nieuwe Werken’ is een uitkomst van de technologische ontwikkelingen, die tijd- en plaats onafhankelijk werken mogelijk maken. Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder. Het personaliseren van werk komt centraal te staan, waarbij HR een belangrijke rol speelt. Zodat u zoveel mogelijk van uw medewerkers, zo lang mogelijk aan het werk kan houden. Op een gezonde en gemotiveerde manier.

  Op 13 december vind het congres De Toekomst van werk is maatwerk plaats. Naast een unieke ontmoeting met dé HR-rebel Frederik Anseel, krijgt u concrete handvatten om te werken om te werken aan uw eigen vernieuwing.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: