Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsThuiswerken loont: meer output en tevreden werknemers

Nieuws

Thuiswerken loont: meer output en tevreden werknemers

Wat moet je doen als de meeste van je werknemers van ver moeten komen naar kantoor? Precies, je laat ze meer thuiswerken. Een experiment in Shanghai laat zien dat dit loont.

Het bedrijf CTrip is de grootste reisaanbieder van China en gevestigd in de stad Shanghai. Hier zijn de huizenprijzen zo hoog dat personeel er geen woning kan betalen en lang moet forenzen. Ook kantoorruimte is duur, waardoor het steeds lastiger werd het groeiende bedrijf te huisvesten.

‘De hele dag computerspelletjes spelen’

Maar om het personeel meer en vaker vanaf huis te laten werken zag het management niet zitten. Samen met Stanford University voerde het Chinese reisbedrijf een experiment uit. Volgens onderzoeker Nicholas Bloom, zie zijn Ted Talk in de video, verwachtten de managers dat de thuiswerkers gingen lanterfanten. “Ze waren bang dat ze de hele dag de Chinese equivalent van Jerry Springer zouden kijken of computerspelletjes gingen spelen.’’

Thuiswerken

Van de callcenter-afdeling werden 249 vrijwilligers geselecteerd voor het experiment. De proefpersonen werden willekeurig verdeeld op hun geboortedatum. Wie geboren is op een even dag werkte vier dagen thuis, en een dag op kantoor om te kunnen overleggen. Werknemers geboren op een oneven dag behoorden tot de controlegroep en bleven vijf dagen op kantoor. Hun prestaties werden vergeleken met medewerkers van het callcenter in Nan Tong die helemaal niet meededen met het experiment. Verder werkten ze allemaal in hetzelfde team, onder dezelfde manager en dezelfde uren.

Meer output

Wat bleek? De thuiswerkers deden niet alleen gewoon hun werk, ze presteerden ook nog beter. Ze brachten 13 procent meer output. Dat kwam volgens de onderzoekers omdat ze vaker echt van 9 tot 5. Ze hebben geen files in woon-werkverkeer, houden geen lange lunch, staan niet ellenlang te kletsen bij het koffieapparaat en hoeven niet eerder weg om een reparateur thuis te ontvangen. Een ander voordeel: thuiswerkers zijn meer tevreden. Tijdens het experiment daalde zelfs het aantal werknemers dat ontslag nam met 50 procent.

En het bedrijf zelf? Die ziet het experiment als groot succes: ze draaiden er gemiddeld 2.000 dollar extra winst door per werknemer. Niet gek dus dat inmiddels thuiswerken is uitgerold naar alle afdelingen.

Lees meer over het experiment in het AD.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Ga Het Nieuwe Werken voorbij!

  Traditionele organisatiemodellen en vormen van management verliezen steeds meer terrein. Door de snelle veranderingen op maatschappelijk, economisch en technologisch gebied zien bedrijven zich genoodzaakt om wendbaar te zijn en efficiënt te werken. Hierbij staat niet alleen de klant centraal: het belangrijkste kapitaal van uw organisatie is uw werknemer.

  Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder

  ‘Het Nieuwe Werken’ is een uitkomst van de technologische ontwikkelingen, die tijd- en plaats onafhankelijk werken mogelijk maken. Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder. Het personaliseren van werk komt centraal te staan, waarbij HR een belangrijke rol speelt. Zodat u zoveel mogelijk van uw medewerkers, zo lang mogelijk aan het werk kan houden. Op een gezonde en gemotiveerde manier.

  Op 13 december vind het congres De Toekomst van werk is maatwerk plaats. Naast een unieke ontmoeting met dé HR-rebel Frederik Anseel, krijgt u concrete handvatten om te werken om te werken aan uw eigen vernieuwing.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: