Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersElders werkenThuiswerken heeft de toekomst!

Elders werken

Thuiswerken heeft de toekomst!

Niet iedereen is even enthousiast over thuiswerken. Zelfs niet in ons land, waar we er al 20 jaar over praten en nu ruim 12 procent vanuit huis werkt. Het wordt nog steeds vaak in verband gebracht met garnalenpellen en smerig inpakwerk. Of met net doen alsof je werkt. Ook in de Verenigde Staten denken veel mensen eerst daaraan als het gaat om ‘working from home’. Professor Nicholas Bloom van de Stanford Graduate School of Business heeft thuiswerken nu wetenschappelijk onderzocht. De verschillen in productiviteit met werken op kantoor blijken enorm.

Zelf is Bloom al langer overtuigd van de voordelen van thuiswerken. Hij noemt de traditionele manier van werken op een kantoor, in een fabriek of een werkplaats een ‘overblijfsel uit het industriële tijdperk’. Het gaat voorbij aan de moderne communicatiemiddelen en -mogelijkheden, het veroorzaakt steeds langere files en het is schadelijk voor werknemers en voor bedrijven.

Wetenschappelijk onderzoek

Onbevooroordeeld kan je Bloom dus niet echt noemen. Hij noemt thuiswerken de techniek van de toekomst, en volgens hem is het potentieel van deze manier van werken enorm. Maar hij heeft zijn onderzoek naar de voordelen van thuiswerken wetenschappelijk aangepakt. De onderzoekspopulatie is keurig in twee gelijke groepen verdeeld: een groep werkte alleen vanuit kantoor, en de andere groep mocht hoogstens een dag per week op kantoor komen. De deelnemers aan het experiment deden dat vrijwillig, dus geen mensen die al bij voorbaat geen zin in het een of het ander hadden. Het experiment duurde negen maanden, Bloom heeft deze mensen in totaal twee jaar gevolgd. De opdrachtgever was een groot bedrijf in Shanghai, dat wilde weten of het kon blijven groeien door de medewerkers optimaal te motiveren, en de kantoorkosten zo laag mogelijk te houden.

Kolossaal verschil

En wat bleek? De groep thuiswerkers was 13 procent productiever. Ook de kwaliteit van de prestaties was 13 procent beter. Volgens Bloom een ‘kolossaal’ verschil. U kunt daar van denken wat u wilt, de redenen die Bloom aanvoert voor het verschil zijn interessanter. Hij noemt er twee: de thuiswerkers maakten hun werkdag echt helemaal vol, met werken. Dat rekent af met het vooroordeel dat thuiswerkers eigenlijk de halve dag iets anders doen dan werken. Volgens Bloom geldt dat eerder voor de kantoorklerken. De spits, lunches met collega’s, de deur open moeten doen voor een loodgieter, het zijn allemaal redenen waarom kantoormensen niet altijd een volle werkdag op hun bureau zitten.

Kantoor is ongelofelijk luidruchtig

De andere reden voor de outputverbetering was dat de thuiswerkers zich beter konden concentreren op hun werk. Bloom ontdekte wat veel kantoormensen waarschijnlijk al weten: het kantoor kan een ongelofelijk luidruchtige werkomgeving zijn. Vol met mensen die veel praten voor en over hun werk (besprekingen, telefonades), maar ook vol met afleidingen: een afscheid, jubileum, voetbal- of wielrenpoule, er zijn talloze afleidingen die de kwaliteit en productiviteit aantasten.

Minder personeelsverloop

Een voordeel van thuiswerken is ook dat het verloop onder de medewerkers met de helft is gedaald. Managers zijn dus de helft minder tijd kwijt met nieuw personeel werven, selecteren en inwerken. Volgens Bloom verdient het Chinese bedrijf 2000 dollar per jaar extra aan elke medewerker die thuiswerkt. Daarom mogen alle medewerkers thuis gaan werken.

Iedereen profiteert

Bloom wil met zijn studie afrekenen met de stereotype vooroordelen tegen thuiswerken. En hij wil de voordelen voor iedereen aantonen: werknemers zijn productiever en gelukkiger, managers houden meer tijd over voor andere taken dan werving en selectie, en het bedrijf maakt veel meer winst. Zelfs de samenleving als geheel heeft er veel baat bij: minder woon-werkverkeer betekent tijdverlies door reistijd, minder files, en uiteindelijk een schoner milieu. En misschien worden die voordelen alleen maar groter, omdat de steden overal ook steeds groter en dichtbevolkter worden.

Onvolledig?

Toch blijven er ook nadelen bestaan tegen thuiswerken. Sommige mensen hebben de aanwezigheid van anderen juist nodig om tot hun beste prestaties te komen. En niet al het werk is er even geschikt voor. Zo zijn vergaderingen met webcams nog niet erg succesvol gebleken. Daarmee lijkt deze studie, hoewel ongetwijfeld grondig uitgevoerd, toch wat onvolledig. Is thuiswerken voor iedereen en altijd een werkbare oplossing?


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: