Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersElders werkenThuiswerken en flexibele werktijden zijn de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden

Elders werken

Thuiswerken en flexibele werktijden zijn de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden

Thuiswerken en flexibele werktijden worden door Nederlanders beschouwd als de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden. Een derde van de Nederlanders hecht het meest aan thuiswerken, daarna volgt flexibele werktijden met 28 procent. Een bonus wordt door maar 16 procent van de respondenten gekozen.

Dit blijkt uit onderzoek van Paralax onder 179 Nederlanders.

Flexibel werken

Slechts 4 procent van de werkende Nederlanders zegt helemaal geen waarde aan de mogelijkheid om flexibel te werken te hechten. Een overgrote meerderheid (48 procent) geeft aan dit daarentegen wel heel belangrijk vinden. Van de respondenten met kinderen vindt zelfs 60 procent flexibele werktijden heel erg belangrijk, terwijl dit onder medewerkers zonder kinderen de helft blijkt te zijn.

In de praktijk blijkt echter dat slechts 26 procent van de respondenten daadwerkelijk volledig zelf mogen bepalen wanneer hij of zij flexibel werkt. Voor de helft van de respondenten geldt dat flexibel werken wel mogelijk is, mits dit in afstemming gebeurt met collega’s.

Werk-privé balans

Rob Buikema, algemeen directeur bij Paralax Planning Solutions: “De voorkeur voor flexibel werken van de werknemer komt blijkbaar niet altijd overeen met die van de werkgever. Voor het creëren van tevreden medewerkers en een goede werk-privé-balans is het echter wel belangrijk dat je de medewerkers tegemoetkomt in hun persoonlijke behoeften. Daarnaast is het opvallend dat naarmate de respondenten ouder worden, zij steeds meer zelf kunnen bepalen waar en wanneer zij werken. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de functies die zij binnen een organisatie bekleden en bijbehorende autonomie die deze flexibiliteit met zich meebrengt.”

Flexibele werktijden

Flexibele werktijden worden door werknemers tussen de 35 en 45 jaar het meest belangrijk gevonden, voor mensen onder de 25 jaar lijkt dit het minst van belang. Het belang van de kinderen (38 procent) of het kunnen indelen van de eigen tijd (37 procent) zijn de belangrijkste redenen waarom medewerkers flexibel willen werken. Langer slapen of vanwege hobby’s of sporten zijn de minst belangrijke redenen. Er is overigens vrijwel geen verschil te zien in voorkeur per geslacht.


 • T. Buschlinger

  Hoe gaat etw samen met een werkroostet en wat te doen met feestdagen die niet in het werkrooster vallen maar de werknemer wel vaak etw buiten het werkrooster?

 • Grace Inklaar

  Breder dan flexibele tijden en de mogelijkheid tot thuiswerken is de zeggenschap die medewerkers als volwassen mensen hebben over hoe, wanneer en waar ze hun werkzaamheden uitvoeren om tot het gewenste resultaat te komen.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: