Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsStaand werken is goed voor de lijn

Nieuws

Staand werken is goed voor de lijn

Zittend werken is het nieuwe roken, wordt wel eens gezegd. Nu dan, staand werken is het nieuwe diëten. Onderzoekers ontdekten namelijk dat staand werken je helpt af te vallen.

Steeds vaker zie je collega’s die hun bureau helemaal op de hoogste stand verstellen en hun werk dan staand doen. Dat is het goed voor de houding: je zit niet de hele tijd gebogen achter je scherm met je hoofd richting je beeldbuis.

Verbranden van calorieën

Nu blijkt het ook nog goed voor de lijn te zijn. Staand werken verbrandt immers meer calorieën dan zittend werken. Onderzoekers van de Mayo-kliniek in Minnesota onderzochten het effect van staand werken onder een kleine twaalfhonderd werknemers. Die  waren gemiddeld 33 jaar oud, zes op de tien waren man en hun gemiddelde BMI en gewicht waren respectievelijk 24 en 65 kilogram. De studie publiceerden ze in de European Journal of Preventive Cardiology.

2,5 kilo per jaar

Het verschil met zittend werken is overigens niet zo heel erg groot. 0,15 kcal per minuut. Maar vele kleintjes maken toch verschil: door zes uur per dag te staan in plaats van te zitten, verbrandt een persoon van 65 kilogram dagelijks 54 kcal extra. Als je dat een jaar zou doen, en er niet te veel bij gaat eten, zou je 2,5 per jaar verliezen en 10 kilo over vier jaar.

Staand werken

Uren achter elkaar zitten is, zo is nu wel bewezen, gewoon niet gezond. Het calorische verschil tussen staan en zitten is ongeveer twee keer groter bij mannen dan bij vrouwen. Dat ligt waarschijnlijk aan de grotere spiermassa bij mannen, want de hoeveelheid verbrande calorieën is evenredig met de geactiveerde spiermassa bij het staan.

Overigens kan het verschil in werkelijkheid nog groter zijn. De werknemers in het onderzoek stonden vooral stil. In het echt maken staande mensen voortdurend kleine bewegingen. Ze verplaatsen hun gewicht van de ene voet op de andere, ze zetten kleine stapjes vooruit en achteruit. En als ze toch al staan, vergroot de kans dat ze ook naar de archiefkast of de vuilnisbak lopen, aldus de onderzoekers.

En wat nu als je staand of wandelend vergaderen invoert. Dat kan het verschil nog groter worden. Of voer statafels in op kantoor.

 


 • Carin van den Bosch

  Wat een onzin! Wie gaat er nu 6 uur per dag staand werken aan de computer? Langdurig zittend werken is wellicht niet goed, maar langdurig staand werken nog minder. Advies is om per uur ongeveer 15 minuten te gaan staan, niet een vol uur!
  Daarnaast is het gemakkelijker meer gewicht kwijt te raken door beter op te letten wat je eet. Gezondere snacks in de kantine verdienen zich dubbel en dwars terug.

 • J.H.N.M. Meijs MSc.

  L.S.,
  Een groot deel van uw artikel is m.i. onzin.
  Staand werken is slecht voor de vaten in de benen.
  Statische belasting is slecht voor knieën en heupen.
  Spataderen kunnen ook vasculaire c.q. cardiovasculaire klachten veroorzaken.
  Is dit ook onderzocht?
  Met vriendelijke groet,
  J.H.N.M. Meijs MSc.

 • Jos Braam

  Goed verhaal Freek.,
  Ben trots op je.
  Jos.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: