Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond‘Sociaal kapitaal is het cement van zelfsturende teams’

Achtergrond

‘Sociaal kapitaal is het cement van zelfsturende teams’

Leuk om een aantal grote talenten bij elkaar te zetten in een team met nieuwe, briljante en onverwachte innovaties nieuwe markten te veroveren. Toch is dat geen garantie voor succes. Je hebt niet automatisch de het nodige sociale component daarmee in huis.

En juist sociaal kapitaal is het onmisbare cement voor teamwork dat wel resultaten oplevert, stelt Margaret Heffernan, CEO van vijf bedrijven en een van de sterkste pleitbezorgers van sociaal kapitaal.

Bedrijfscultuur

Wat dat precies is? Een sterke, coherente bedrijfscultuur als essentiële smaakmaker van succesvolle zelfsturende teams. Bedrijfscultuur, als gedeelde normen en waarden en opvattingen over het werk, het bedrijf en de klanten is zo’n beetje de meest bepalende factor die op de achtergrond zorgt voor een goede werking van dat sociale kapitaal. Zoals een van Hefferna’s  voorbeelden heel mooi laat zien.

Een zeer talentvolle en intelligente manager van een multinational werd overgeplaatst vanuit zijn thuisbasis Hong Kong naar een onderdeel in Europa. De verwachtingen waren hooggespannen: deze manager zou het verschil gaan maken qua omzet en winst. Maar kort nadat hij aan het werk was gegaan, bleken de resultaten tegen te vallen. De manager was afgesneden van zijn thuisbasis, hij miste zijn teamleden en zijn op zich zeer slimme voorstellen deden vreemd aan. Terug in Hong Kong gingen de zaken weer als vanouds goed.

Interacteren moet je leren

Het gaat bij zelfsturende teams, net als bij alle teams niet zozeer om de personen die u bij elkaar zet. Veel belangrijker is de manier waarop ze interacteren met elkaar, beargumenteert Heffernan. En dat interacteren is bij vrijwel niemand echt aangeboren. U moet het leren, en dat lukt vooral goed als mensen leren denken vanuit het perspectief van de anderen. Zeker bij oplossingen of innovaties is dat vaak een essentiële vaardigheid.

Zo moet het hoofd Techniek het probleem benaderen vanuit het perspectief van het hoofd Marketing, en moet de senior verkoper de bezwaren van het hoofd operationele zaken overtuigend naar voren brengen. Deze ‘stoelendans’ werkt het beste als iedereen echt in de huid van die ander kruipt – en dat doen ze als ze zien dat de ander het ook doet, omdat hij of zij weet dat wie het niet doet, zijn of haar echte belangen ook verkwanselt gepresenteerd krijgt.

Er zijn meerdere varianten om de stoelendans op gang te brengen, en Heffernan praat u in korte tijd bij.

Bron: Over Duurzame inzetbaarheid

 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: