Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondOnze smartphone-verslaving leidt tot burn-out

Achtergrond

Onze smartphone-verslaving leidt tot burn-out

Stress en burn-out zijn een groeiend problem op de werkvloer. De oorzaak ligt bij het werk, maar ook voor een groot deel aan hoe we omgaan met onze smartphones. ‘Het gaat veel verder dan gebruik voor werk en plezier, het neemt ons hele leven over.’

Dat stress en burn-out steeds vaker voorkom in ons werk, blijkt onder meer uit recent Amerikaans onderzoek. Ruim 60 procent van de medewerkers is minimaal drie dagen per week gestrest door werk.

Flexibel werken

Flexibel werken en altijd en overal online zijn helpt daarbij ook niet echt. We zijn echt verslaafd geraakt aan onze smartphone, zegt Arianna Huffington, oprichter en CEO van welzijnsorganisatie Thrive Global, en natuurlijk vooral bekend van de Huffington Post. “Het gebruik van de smartphone gaat veel verder dan werk en plezier. Het zit verwikkeld in ons hele leven”, benadrukt ze. ‘Dat komt ook omdat we bang zijn om dingen te missen op social media.”

Management

Managers kunnen binnen een bedrijf ook genoeg doen om burn-outs van hun personeel te voorkomen, stelt ze. “Maar ze moeten wel het belang van het team voorop stellen en creëren daarmee ook betere resultaten. Zie de bedrijfscultuur als het immuunsysteem van de organisatie. Wanneer de cultuur gezond is, ben je ook weerbaarder tegen problemen. Ik zie dat sommige bedrijven hun manier van werken al beginnen aan te passen. Dat komt denk ik door de stijgende burn-outcijfers.”

Bedrijfscultuur

De bedrijfscultuur moet veranderen, stelt de CEO. “Mensen moeten zich beseffen dat het niet normaal is om een burn-out te krijgen.” Zelf heeft Huffington ook, zo’n tien jaar geleden, een burn-out gehad. Het bleek een keerpunt in haar leven, waar ze naar eigen zeggen erg dankbaar voor is. In haar blog schrijft ze: ‘Ik ben op een andere manier gaan leven en werken. Het leidde ertoe dat ik twee boeken schreef: Thrive en The Sleep Revolution. Niet veel later stopte ik bij The Huffington Post en zette ik Thrive Global op.”

In de ‘Thrive Mode’

Thrive Global ontwikkelde een app om jezelf ‘uit te schakelen’, genaamd Thrive. Je kunt er onder meer mee meten hoeveel tijd je doorbrengt op social mediaplatformen. ‘De meeste mensen zullen ervan schrikken. De bedoeling is dat mensen dit beter kunnen gaan reguleren, doordat ze zich meer bewust zijn van hun eigen gedrag.’ Daarnaast kun je je smartphone in ‘thrive mode’ zetten. Daarmee krijgen mensen die je een bericht sturen automatisch de melding dat je even niet beschikbaar bent.

Bron: MT

 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: