Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersKantoorinrichtingSlim gebruikmaken van je brein, maakt je productiever

Facility

Slim gebruikmaken van je brein, maakt je productiever

Hoe zorg je ervoor dat hard werken niet heel veel moeite hoeft te kosten en beter en makkelijker bij de lest blijft? En dat op een kantoortuin? Multitasken is uit den boze in ieder geval.

Hoe richt u uw werk zo in dat u er productiever van wordt? Kan de werkinrichting daar ook nog iets in betekenen? En maakt het iets uit wat u (niet) doet als u even pauzeert? Op die vragen heeft NS-medewerker Brigitte Spee van NS Leercentrum en Brainworks.nu een duidelijk antwoord: heel veel.

“De ene onderbreking is de andere niet”, aldus Spee. “Een kop koffie halen, een praatje maken of even uit het raam staren – dat zijn momenten van echte ontspanning. Het brein gaat in de default-stand en kan zich weer opladen. Maar ga je tijdens rustmomenten toch weer achter die computer zitten, dan probeer je te multitasken, en voor het brein is dat onmogelijk. In plaats daarvan gaat het snel wisselen tussen taken en dat is heel slecht voor onze productiviteit.”

Hoe maak je werk breinvriendelijk?

Mensen gezonder en productiever laten werken. Dat is al langer een doel van de Nederlandse Spoorwegen. Maar sinds kort ligt er een vervolgvraag: hoe maak je het werk breinvriendelijk? Productiviteit door het juiste gebruik van je hersenen. Het is een onderwerp waar Spee zich de laatste jaren in heeft verdiept. Waarbij zij zich de vraag stelt: is onze werkomgeving ideaal voor ons brein? Het antwoord is nee. Iedere keer dat je een mailtje hoort binnen floepen, krijg je een shot dopamine. Dan duurt het zeker tien minuten voor je je weer kunt concentreren.”

Brein beperkt inzetbaar door kantoortuin

Ook zonder Outlook en Facebook blijft ons brein beperkt inzetbaar. Want veel kantoormedewerkers zitten in een grote kantoortuin. Niet verstandig, zo’n kantoortuin, vind Spee. “Ik hoor jonge mensen klagen dat ze de hele dag met oortjes in zitten te werken, en dan ook nog eens tegenover steeds weer nieuwe collega’s. ‘Ik kan net zo goed in het kantoor aan de overkant gaan zitten’, zeggen ze. Ouderen zijn mogelijk nog ontevredener. Want met het klimmen der jaren wordt het steeds lastiger om je af te sluiten voor omgevingsgeluiden.”

Thuiswerken prima voor lange concentratie

De oplossing? Best lastig. “Thuiswerken is prima voor lange concentratieperiodes. Maar je mist de mogelijkheden om te ontspannen en te sparren met collega’s. Een andere oplossing is: iedereen zijn eigen kamertje. Daar kiezen de neurowetenschappers voor, die hoef je niet uit te leggen hoe een brein werkt. Maar dan mis je wel de collegiale interactie. Ikzelf zou kiezen voor kamers met vijf tot zeven mensen die samen werken aan hetzelfde thema of project. Gaat er een lang bellen, dan moet dat in een aparte ruimte.”

Niet alleen Spee houdt zich op de afdeling HR van de NS bezig met de vraag hoe je medewerkers gezonder en productiever krijgt. “Onze medewerkers kunnen vrijwillig deelnemen aan onze Alles-Best-Test”, zegt Marcus Hoen, Manager ELC Fit Preventie bij NS. “Die is gebaseerd op gevalideerde vragenlijstmodules als de Work Ability Index en het WEB-model van Schaufeli en Bakker.” Deelnemers krijgen vragen over hun gezondheid en werkbeleving en directe terugkoppeling volgens de stoplichtmethodiek. “We zien dat dit mensen in beweging brengt”, zegt Hoen.

Het brein wil ook een prettige omgeving

Terug naar het brein. Want dat heeft ook behoefte aan een prettige omgeving. “Daarom besteden we veel aandacht aan kleur en materiaalgebruik”, zegt Hoen. “Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat mensen geen last hebben van telefonerende collega’s. Die geluiden moeten dus goed worden geabsorbeerd. Ons hoofdgebouw wordt binnenkort verbouwd. Tijdens de besprekingen met de architect hebben wij breinvriendelijk werken dan ook zwaar laten meewegen.”

Bron: Arbo Online


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: