Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementSchagen stuurt ambtenaren op pad met laptop

Cultuurverandering en management

Schagen stuurt ambtenaren op pad met laptop

De Noord-Hollandse gemeente Schagen voert na de zomer Het Nieuwe Werken in. Wat betekent dat voor haar ambtenaren? Minder op het gemeentehuis werken en meer op locatie en thuis. Vaste computers worden vervangen door laptops of tablets.

’Bewegen naar de klant’. Van dit motto wil de gemeente Schagen steeds meer werk maken. Met andere woorden: de inwoners opzoeken, in plaats van laten komen naar het gemeentehuis.

Flexibel werken

Met deze nieuwe aanpak volgt Schagen het voorbeeld van Hollands Kroon. De buurgemeente propageert sinds enkele jaren sterk het flexibel werken. Schagen heeft een half miljoen euro beschikbaar voor de omslag. Zo’n tweehonderd personal computers worden vervangen. Ambtenaren krijgen een eigen budget. Zij mogen hiermee apparatuur naar keuze aanschaffen.

Wethouder Jan-Steven van Dijk is ervan overtuigd dat deze nieuwe manier van werken efficiënter is. Als voorbeeld noemt hij een ambtenaar van bouwzaken. „Die kan bij de burger thuis aan de keukentafel de papierwinkel rond een aanvraag doornemen. Dat werkt beter en directer”, zegt hij in het Noord-Hollands Dagblad.

De aangepaste werkwijze kan niet op alle ambtelijke afdelingen worden toegepast. Waar het wel kan gaat de omschakeling na de zomer plaatsvinden.

Mobiele apparatuur

Overigens is het gemeentehuis van Schagen net verbouwd. Is het niet zonde dat juist nu de ambtenaren allemaal ergens anders gaan werken? Volgens Van Dijk zullen er om praktische redenen altijd ambtenaren gebonden blijven aan hun werkplek. „Zij kunnen met mobiele apparatuur wel gemakkelijker in een andere ruimte in het gemeentehuis werken als dat noodzakelijk is.”

Dat ambtenaren uit zicht van hun baas thuis meer privé dingen doen dan werk, is ook geen zorg voor de wethouder. “Juist de kans op ’meer doen dan gevraagd’ is groter, dat leert elders de ervaring.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: