Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersElders werkenRoemenen krijgen recht op thuiswerken?

Elders werken

Roemenen krijgen recht op thuiswerken?

Na Estland lijkt nu Roemenië de meest vooruitstrevende tech-staat te willen worden in het voormalige Oostblok. De regering is er met een wet gekomen die werknemers een wettelijk recht geeft op thuiswerken en telewerken.

Het wetsvoorstel is bedoeld om de rechten en plichten vast te leggen tussen werknemers die vanuit huis willen werken en hun werkgevers. In het voorstel benadrukt de regering dat beide partijen voordeel kunnen hebben van thuiswerken. Zo besparen werkgevers op huisvesting, voorzieningen, brandstof en leasewagens. En de werknemers houden tijd en geld over door vanuit huis te werken.

Europees raamwerk

Met de wet lijkt Roemenië aansluiting te zoeken bij een Europese raamwerkovereenkomst over telewerken die is aangenomen in 2002. Wetgeving rond telewerken is ook aangekondigd in het regeerakkoord van de kersverse Roemeense regering. Onduidelijk is nog of de wet thuiswerken onbeperkt wil toelaten, en of het recht voor alle werknemers bij alle bedrijven moet gelden.

Recht op thuis- of telewerken

Bij ons kunnen werknemers sinds vorig jaar een verzoek tot thuiswerken of werken op andere tijden indienen bij hun werkgever. Dat mag één keer per jaar als hij of zij minstens zes maanden in dienst is, en het moet twee maanden voordat de wijziging in zou moeten gaan. De werkgever mag dit verzoek alleen weigeren bij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Werknemers mogen ook vragen om aanpassing van de arbeidsduur, dus om vermindering of vermeerdering van uren.

(Bron: Romania-insider.com)


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: