Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsRijst de zon teveel? Werk maar thuis!

Nieuws

Rijst de zon teveel? Werk maar thuis!

U heeft het heet, misschien? Dan bent u nog niet in Japan geweest, dit jaar. Daar zijn de temperaturen opgelopen tot boven 40 graden. Om de oververhitte executives aan te moedigen thuis te werken, waar het mogelijk koeler is, heeft Infoteria Corporation uit Tokyo een app ontwikkeld.

Wie de app heeft geïnstalleerd, wordt ’s ochtends al gewaarschuwd als de weersverwachting temperaturen boven 35 graden voorspelt voor vandaag. U kunt dan direct aangeven of u die dag liever thuis werkt. Dertig procent van het medewerkersbestand van Infoteria heeft die optie al gebruikt, toen de voorspelling vorige week boven 40 graden aangaf. Overleg tussen de werknemers op kantoor en de thuiswerkers verliep via videoconferencing. Infoteria hoopt dat de app kan bijdragen aan de medewerkerstevredenheid en aan haar naam als mensgerichte werkgever, zo meldt de nieuwszender NHK.

Nationale thuiswerkdag

De Japanse overheid pakt telewerken wat grootschaliger aan. Afgelopen maandag vond de jaarlijkse ‘oefening’ thuiswerken plaats, op een dag die vorig jaar al tot nationale thuiswerkdag is bestempeld. Om de bijzonder drukke wegen, trein- en metroverbindingen in Tokio te ontzien, werden 2.000 bedrijven en bedrijfsorganisaties in de hoofdstad aangemoedigd om hun mensen vanuit huis te laten werken.

8 miljoen Olympische reizigers

Ongeveer 30 miljoen forenzen wonen rond de hoofdstad en werken erin. Thuis- of telewerken kan maar bij 13 procent van de Japanse bedrijven. Volgens het actieplan, dat de regering lanceerde in maart, moet dat minstens 30 procent zijn in 2020. Dan vinden de Olympische spelen plaats in het land van de rijzende zon. Meer thuiswerkers betekent minder forenzen, en dus kunnen de deelnemers en bezoekers de sportevenementen makkelijker bezoeken. Er worden ongeveer 8 miljoen reizigers van en naar de wedstrijden verwacht.

Voordelen van thuiswerken

Ook is de thuiswerkdag bedoeld om de voordelen van deze manier van werken onder de aandacht te brengen. Zo valt het steeds meer Japanse werkgevers op dat meer mogelijkheden voor telewerk het bedrijf als geheel veel productiever maakt. Vooral mannen brengen te veel uren op kantoor door, omdat ze denken dat het bedrijf dit van ze verwacht. Hierdoor zien ze hun familie amper. Vorig jaar nam de regering een wet aan die bedrijven verplicht om erop te letten dat hun werknemers niet te veel overuren maken. De regering wil zo het aantal gevallen van ‘karoshi’, of dood door te veel werken terugbrengen. Ook is het goed tegen het tekort aan deskundig personeel, dat ook de Japanse economie bedreigt. Grootste knelpunt bij de uitrol van de nationale telewerkdag zijn de aanschafkosten van videotelefoons.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: