Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond‘Processen moeten aanpasbar zijn’

Achtergrond

‘Processen moeten aanpasbar zijn’

Door: Over e-HRM

De manier waarop organisaties zijn ingericht, managers werken en werknemers werknemers zullen zijn, zal in de toekomst allemaal anders zijn, denkt hoogleraar Armin Trost. > Lees verder

De manier waarop organisaties zijn ingericht, managers werken en werknemers werknemers zullen zijn, zal in de toekomst allemaal anders zijn, denkt hoogleraar Armin Trost. En die veranderingen gaan een enorme invloed hebben op HR en eHRM.

Wat zal de grootste verandering zijn?
“Het werkniveau wordt hoger. Het gaat straks alleen nog maar over denken en communiceren. We gaan van handwerk naar kennis. Niet alleen in het westen, maar overal in de wereld. Nu weten we nog wat we moeten doen en hoe we dat moeten doen; het werk heeft duidelijk proces. Dat zal straks anders zijn, het werkproces wordt daardoor veel onzekerder. Natuurlijk is er straks nog steeds een doel, maar hoe er gaat komen zal niet meteen duidelijk zijn. Werken zal veel dynamischer worden, omdat veel meer banen met elkaar in verbinding zullen staan. Netwerken zullen in de toekomst heel belangrijk worden.”

Wat betekent dit voor de HR-processen?
“Als je naar de HR-processen van nu kijkt, dan horen die bij de oude wereld. Denk bijvoorbeeld aan functioneringsgesprekken. Een manager voert die gesprekken, hij vult een formulier in en dat formulier gaat in het personeelsdossier. Dat werkt niet meer in de toekomst. Dan werken we in netwerken samen, directe collega’s kunnen dagelijks wijzigen. Of een werknemer goed presteert, zullen daarom collega’s of klanten moeten vertellen. Hiërarchie is typisch zo’n concept dat hoort bij de oude wereld en in de toekomst niet meer zal bestaan.”

Wat is de volgende stap?
“Bedrijven moeten zich flexibel opstellen, agilty is de term voor de toekomst. Het is niet slecht om een proces te hebben, maar het moet aanpasbaar zijn. Denk daarom na over de processen en tools die er nu zijn. Passen die nog bij een flexibele omgeving?
Bedrijven moeten een besef hebben van hoe zij eruit gaan zien in de toekomst. Ze moeten het plaatje tekenen waardoor ze een idee krijgen wat voor hen gaat werken in de toekomst. Hoe gaat in de toekomst het bedrijf leidend zijn, welke ontwikkelingen gaat het bedrijf dan doormaken en wat gaat er voor de organisatie straks belangrijk zijn?”

Wat betekent dat voor software?
“Die verandert al. In het verleden hielp HR software de afdeling HR, nu is de software er om de werknemers te helpen. Software moet de gebruikers, de werknemer, in staat stellen om dingen te kunnen doen. Zodat hij het kennisnetwerk of het interne netwerk in zijn zak heeft. Software moet mobiel zijn en gaan over de gebruiker.”

U spreekt op de eHRM Conference, kijkt u daar naar uit?
“Als je kritisch bent over HR dan kun je twee kanten op, ze gaan van me houden of ze willen me liever kwijt. Dat maakt het altijd wel spannend, maar ik vind het fijn om feedback op mijn ideeën te krijgen. Nederlanders zijn open, daarom verwacht ik wel wat reacties.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: