Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsPrinten is dood, leve de printer!

Blogs

Printen is dood, leve de printer!

De digitalisering rukt in onverminderd tempo op. We werken met pc’s en laptops, tablets en smartphones. Voor iedere situatie kunnen we het scherm kiezen dat er het beste bij past, zodat we overal en altijd de informatie bij de hand hebben. We kunnen alles online bekijken. Dus wat moeten we nog met papier? En inderdaad: het printvolume neemt drastisch af. Maar afnemen is niet hetzelfde als verdwijnen. Integendeel!

Door Arjan Karssen & Dennis Kabbedijk van Veenman BV.

Al die schermen zorgen er ongetwijfeld voor dat die talloze ‘gemaksprintjes’ die we gewoon waren te maken, nu achterwege blijven. En misschien hebben de oproepen die je nog wel eens ziet onder een mail (‘denk aan het milieu voordat u dit bericht print’) ook geholpen.

Daar staat tegenover dat het juist door de digitalisering steeds duidelijker wordt welke hoge waarde informatie op papier heeft. Een rapport op papier heeft echt een andere impact dan een pdf op een scherm dat vaak te klein of te groot is, waardoor er altijd gescrold en ingezoomd moet worden om het te kunnen lezen. Vluchtig doorbladeren? Ook dan is papier superieur. Aantekeningen maken? Kan in principe elektronisch, maar op papier gaat het zoveel beter. En er zijn signalen dat we lezen op papier toch prettiger vinden. Mensen keren zich af van e-books en kiezen weer voor het klassieke papieren boek.

Lofzang

Wat betekent deze lofzang op het bedrukte papier? Dat de aloude printer belangrijk blijft. Ja allicht. Maar dan mag de reputatie van die printer wel wat beter worden! Want die printer wordt gezien als een lelijk log onding, dat veel te veel plaats inneemt, niet past bij het kantoorinterieur en altijd op ongelukkige momenten moet worden bijgevuld met papier of toner. En dan die ellendige storingen, altijd vlak voor een vergadering als er nog even iets moet worden geprint (want dat is, zoals we zojuist hebben vastgesteld, toch vaak echt het handigst).

Betere reputatie

De reputatie van de printer is in het verleden veel beter geweest, het was zelfs ooit een statussymbool. Wie geen eigen printer op zijn bureau had telde niet mee op kantoor. We hebben mensen letterlijk zien huilen toen zij vanwege centralisatie afscheid moesten nemen van hun eigen printer. Soms hebben we de mensen toch maar weer een eigen printer moeten geven om de vrede op kantoor te bewaren. Die tijd komt natuurlijk niet meer terug. Want hoe zou de printer ooit kunnen opboksen tegen hét kantoorstatussymbool van deze tijd, de MacBook of iPhone?

Toch kan de printer een eind komen, in elk geval op een paar essentiële punten. Neem de vormgeving. Aan het formaat kunnen we niets doen, en al zeker niet als je A3 wil. Maar de kleur van de printer kunnen we wel degelijk aanpassen. Lichtblauwe vloerbedekking op kantoor? Dan kan de printer in hetzelfde blauw worden uitgevoerd – of in elke andere kleur die u passend of spannend vindt.

Dan het gebruiksgemak. Een touchscreen op het apparaat? Check! Printen op de dichtstbijzijnde printer, ongeacht waar die zich in het kantoor bevindt? Check! Aan het gebruiksgemak kunnen we (in samenwerking met de printerproducent) nog wel het een ander doen. Mobiel printen moet makkelijker worden en tijdig waarschuwen voor supplies die opraken zou erg handig zijn.

Wanneer we van die ellendige papierstoringen afraken weet ik niet, maar zodra dat gebeurt is de printer een uiterst betrouwbare compagnon, die op elk moment precies doet wat we nodig hebben en die helemaal kan ‘verdwijnen’ in zijn omgeving. Wat willen we nog meer om onze meest waardevolle informatie vast te leggen?

 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: