Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersApps en gadgetsPlaats- en tijdonafhankelijk werken, maar waar?!

Apps en gadgets

Plaats- en tijdonafhankelijk werken, maar waar?!

Door: Remco Stam

Vanuit een koffiebar de bedrijfspresentatie van vanmiddag voorbereiden, tijdens het treinreizen de website aanpassen of lekker vanuit huis een online vergadering bijwonen. Met het nieuwe werken zijn werk en privé tegenwoordig een stuk gemakkelijker op elkaar af te stemmen. Zo kun je nog even snel voor sluitingstijd dat ene pakketje ophalen of de weekendboodschappen doen zonder dat je in de knel komt met je werk.
Naast de grote technologische ontwikkelingen, zoals die op het gebied van draadloos internet, smartphones, laptops, tablets en cloud computing wordt het nieuwe werken ook door kleinschaligere initiatieven gefaciliteerd. Zo zijn verschillende ondernemingen slim ingesprongen op de vraag naar het plaats- en tijdsonafhankelijk werken door het aanbieden van flexibele werkplekken. Een goed voorbeeld hiervan is Deskbookers.com, je kunt hier terecht wanneer je voor minimaal een uur een werkplek zoekt. Voor deze service moet echter wel betaald worden, dit gebeurt met behulp van zogenaamde ‘credits’,  vergelijkbaar met het prepaid tegoed bij een mobiele telefoon. Er worden verschillende bundels aangeboden en op de website is te vinden wat de prijs per persoon per uur is. Deze prijs is overigens inclusief het gebruik van een internetverbinding (en koffie/thee, ook niet geheel onbelangrijk om te weten). Deskbookers.com hoopt de prijzen met dit systeem  inzichtelijker te maken waardoor deze eenvoudiger te vergelijken zijn.
Maar ook Flexplek.nl is momenteel een veelgebruikte website bij het zoeken naar een werkplek, deze organisatie heeft hiervoor zelfs een speciale App ontwikkeld. Deze is (op dit moment?) echter alleen nog voor iPhone gebruikers beschikbaar. De meeste werkplekken op de website worden op flexibele basis aangeboden (een x aantal dagen per week) waarbij een opzegtermijn van één maand wordt gehanteerd, maar je kunt er ook terecht voor een langere periode. Slechts een klein deel van de werkplekken wordt voor incidenteel gebruik aangeboden.

Nomadische werkers
Wanneer je echt op het laatste moment en maar voor een paar uurtjes een werkplek nodig hebt, bijvoorbeeld omdat een afspraak ineens wordt afgezegd, dan blijft het toch vaak een beetje behelpen. In veel gevallen ben je dan aangewezen op social media zoals Twitter of moet je net de juiste mensen kennen. Met dit in het achterhoofd is Werkpleknomaden opgezet: een online community waar zogenaamde ‘nomadische werkers’ in contact kunnen komen met aanbieders van tijdelijke werkplekken.
Daar waar de eerder genoemde partijen zich voornamelijk richten op de flexwerker, richt Werkpleknomaden zich meer op de ‘nomadische werker’: iemand die voor zijn werk veel rondreist en af en toe (onverwacht) tussendoor nog even ergens aan wil werken om zo de verloren uurtjes in te halen. Dit kan in een lunchcafé zijn, een  restaurant, een hotel, maar ook in een bibliotheek of business center. Een groot deel van de werkplekken is gratis aangezien het voor een lunchroom natuurlijk een mooi stukje reclame is om vermeld te worden. Daarnaast is Werkpleknomaden ook meer een (online) platform, nomaden kunnen de lijst met flexibele werkplekken zelf aanvullen en hun ervaringen met elkaar delen door middel van het schrijven van reviews.
Net als bij Flexplek.nl kunnen nomadische werkers bij Werkpleknomaden.nl gebruik maken van een App, welke zowel op Android- als op iOS toestellen te gebruiken is.  Het inschrijven is zowel voor de nomadische werkers als voor de aanbieders van werkplekken gratis.
Creatieve ondernemers die handig inspelen op de trends en de verschillende behoeften van nu (flexwerkers en nomadische werkers) in combinatie met de technologische ontwikkelingen zullen het nieuwe werken in de toekomst waarschijnlijk alleen maar verder stroomlijnen. We moeten echter niet vergeten dat dit eigenlijk alleen maar hulpmiddelen blijven, uiteindelijk zal de bereidheid van het management en het personeel in grote mate bepalen welke kant we in de toekomst opgaan met het nieuwe werken. Maar dat is weer een andere discussie.

Dit artikel is geschreven door Remco Stam, werkzaam bij online marketingbureau netnotion.nl en mede verantwoordelijk voor de online vindbaarheid van Werkpleknomaden.nl.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: