Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsOver beacons en sensoren

Blogs

Over beacons en sensoren

Nieuwe technologieën zoals beacons en sensoren gaan de wereld van facility management en huisvesting veranderen. En dat gaat snel. Niet alleen de eindgebruikers gaan dit merken, maar ook facilitaire rollen en taken veranderen door de invloed van nieuwe technologieën.

Door Brigitte de Haan, in samenwerking met Jolanda Venema

Wij zien de rol van de facility manager veranderen. Welke strategische keuzes staan ons te wachten? Komt er straks een datascientist binnen facilitaire organisaties?
Maakt technologie ons leven minder menselijk? Wij zijn overtuigd van het tegendeel: nieuwe vindingen bieden kansen voor verbindingen en verdieping.

Locatiegebonden interacties

Beacons zijn kleine sensoren die een bluetoothsignaal uitzenden met een unieke code. Smart phones en tablets zoeken constant naar deze beacons. In combinatie met een app kun je locatiegebonden interacties creëren. Bijvoorbeeld het meten van aanwezigheid van mensen en middelen, indoor routing of het pushen van berichten, afspraken en signalen.
Met het inzetten van beacons en sensoren wordt ook data verzameld die je onder meer kunt gebruiken voor strategische keuzes in huisvesting.
Data verzamelen is een belangrijk aspect dat de facility manager niet moet onderschatten. Privacybeleid en eigendomsrechten van de informatie zijn vraagstukken die ook in bestaande cases onvoldoende duidelijk zijn gebleken.
Beacons kunnen overal geplaatst worden omdat ze op niet meer dan een kleine batterij werken.
De aanschafwaarde van beacons, die zelfs al in stickervorm verkrijgbaar zijn, is erg laag. Met de inzet van beacons kun je efficiency bereiken, maar ook een bijzondere beleving creëren.

Voorbeeld: het ‘Thuiskomertje’

Een mooie oplossing, gepersonaliseerd en locatie gebaseerd, is het beste zorgidee van 2015: het ‘thuiskomertje’. Hier is de beacontechnologie ingezet om dementiepatiënten te helpen de eigen kamer terug te vinden. Een polsbandje speelt muziek af wanneer dementiepatiënten hun eigen voordeur naderen. Als de deur is bereikt, wordt op een schermpje bij de deur een foto geprojecteerd die ook door de patiënt herkend wordt. Zo is het terugvinden van de eigen kamer voor deze groep patiënten weer een eenvoudige handeling.

Flower power

Sensoren maken het ook mogelijk dat, nu nog arbeidsintensieve, handelingen efficiënter en gerichter uitgevoerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de verzorging van de groenvoorziening binnen gebouwen. Zo is de Universiteit van Wageningen (WUR) betrokken geweest bij de ontwikkeling van de ‘flower power’, een sensor die een aantal zaken, zoals onder andere vochtigheid en temperatuur, controleert en analyseert. Zodra de flower power detecteert dat verzorging nodig is, krijg je een bericht op je mobile device. Door specifieke informatie te koppelen aan de plantendatabase van WUR krijgt elke plant de specifieke aandacht en verzorging die op dat moment nodig is.

Dit geeft een heel andere kijk op groenvoorziening binnen je pand.

Deze blog is eerder gepubliceerd op de site van Facto Magazine.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: